Aquesta setmana serà moguda a can Barça. D'una banda la possibilitat d'encarrilar la que podria ser una nova final de Copa, si dimecres els de Luis Enrique fan la feina contra un València que ve tocat després de caure ahir contra l'Sporting, deixant Gary Neville molt tocat. Fa la sensació que l'entrenador anglès estarà sentenciat si no aconsegueix guanyar el Barça, una gesta que ara per ara sembla gairebé utòpica. A més, el bon moment que passa el Barça a la Lliga, on dissabte va fer un pas de gegant amb la victòria contra l'Atlètic (2-1), provoca que els culers tinguin un grau de confiança elevadíssim.

Però d'altra banda els jutjats tornaran a ser notícia i és que Neymar da Silva, els seus pares, el president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor en el càrrec, Sandro Rosell, hauran de respondre aquesta setmana davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata per delictes d'estafa en relació amb el fitxatge del brasiler pel club blaugrana. Bartomeu i Rosell trepitjaran demà per segona vegada l'Audiència Nacional, on ja van declarar fa un any davant Pablo Ruz, jutge antecessor de De la Mata, per una altra querella relacionada amb el fitxatge del jugador blaugrana i que feia referència al cost real que havia tingut l'operació, superior al que d'entrada deia el club.

Aquesta segona querella, la primera es va traslladar a un jutjat de Barcelona i està pendent de judici, la va interposar contra ells el fons d'inversió DIS, que tenia un 40% dels drets federatius de Neymar i es considera estafat per no haver cobrat els diners que li corresponia.

Per a aquest dilluns el jutge ha emplaçat també, aquesta vegada com a testimonis, els presidents del Santos quan es va produir l'operació, Odilio Rodríguez i Luis Álvaro de Oliveira, i els representants del FC Barcelona i del Santos. Serà demà quan tocarà el torn al mateix Neymar i als seus pares, Neymar Da Silva Santos i Nadine Gonçalves Da Silva, així com al representant de l'empresa N & N Consultoria Esporteiva i Empresarial.

El jutge cita a més en qualitat de testimoni per al 2 de febrer l'exvicepresident econòmic del FC Barcelona Javier Faus. El magistrat, que de moment ha rebutjat la testifical del Reial Madrid, de periodistes o d'un exdirectiu del Santos, va admetre a tràmit el juny passat la querella de DIS contra aquestes sis persones, els dos clubs de futbol i l'empresa de Neymar N & N pels delictes de corrupció entre particulars i d'estafa en la modalitat de contracte simulat.

Segons els querellants, a DIS li corresponia un 40% dels diners que pagués el Barcelona a Santos pels drets federatius del jugador quan el va fitxar. No obstant això, afirmen que el fons d'inversió només va percebre aquest percentatge dels 17,1 milions que el club va dir haver abonat pel brasiler, quan el fitxatge li va costar, segons es desprèn de les investigacions de l'Audiència Nacional a l'altra causa, un total de 83,3 milions. Quaranta d'aquests milions els va cobrar Neymar per acceptar fitxar pel Barça mitjançant un contracte simulat, un fet que, segons el jutge, "podria haver alterat el lliure mercat de fitxatges de futbolistes i perjudicat també el querellant" en no haver pogut DIS percebre més diners per ofertes d'altres clubs. Per això, el jutge va demanar a l'acte d'admissió a tràmit al Reial Madrid, el Chelsea, el Bayern de Munic i el Manchester City les ofertes que van enviar entre 2009 i 2013 al Santos, Neymar o als seus representants, entre ells el seu pare.

L'altre procediment que es va iniciar en el seu moment a l'Audiència Nacional i ara se segueix a Barcelona es dirigeix contra Bartomeu, Rosell i el Barça per delictes fiscals, d'apropiació indeguda i societaris.

Per aquests fets, la Fiscalia demana 2 anys i 3 mesos de presó per Bartomeu i 7 anys i 6 mesos per a Rosell, així com multes de 3,8 milions i 25,1 milions d'euros, respectivament, i que el club pagués a Hisenda 11,4 milions en concepte d'indemnització i una multa de 22,2 milions.

Així doncs, setmana moguda i clau a Can Barça on tindran la vista posada tant en l'inici del que hauria de suposar una nova final de Copa per als blaugranes que ja estan acostumats a jugar finals. Una final que ha despertat polèmica en els últims dies per saber quina serà la seu. Un cop eliminat l'Atlètic tot apunta que serà el Calderón.