Andy Panko va aterrar a Fontajau el març del 2003 per substituir el serbi Veljko Mrsic, que s'havia lesionat. El Casademont Girona, que llavors entrenava Juan Llaneza, tenia el descens a prop i va optar per jugar-se-la amb un nord-americà amb gairebé cap experiència a Europa (tot just un grapat de partits a Itàlia), però que tenia l'aval de ser el màxim anotador de la CBA. I el fitxatge de Panko va ser un èxit. Els divuit punts en el seu primer partit contra el Manresa serien el pròleg d'una llarga carrera en el bàsquet espanyol (Girona, Bilbao, Sant Sebastià, Màlaga, Fuenlabrada...). Sempre, però, jugant com a nord-americà. La mateixa nacionalitat amb què avui Andy Panko continua fent punts amb el Nancy francès.

Amb 38 anys, absolutament adaptat al bàsquet europeu i amb un gran record del seu pas per Fontajau ("Quan em retiri vull tornar a Girona per quedar-m'hi a viure", explicava en una entrevista a Diari de Girona el 2008), conservant una gran condició física, i molt útil jugant de "quatre" obert Andy Panko era, i encara és, el jugador perfecte per a un equip gran de l'ACB si no ocupés plaça d'extracomunitari. Aquesta reflexió es va fer el seu agent, Misko Raznatovic, la temporada passada quan Panko era un dels màxims anotadors de la lliga amb el Fuenlabrada. Nacionalitzar-se espanyol, com comentava el mateix jugador en l'entrevista del 2008, era l'opció més "normal", però Raznatovic, un dels agents més coneguts del bàsquet europeu (per exemple l'Akasvayu hi treballava molt en l'època de les vaques grasses), va veure un camí més ràpid: aconseguir per a Panko un passaport d'un país cotonou.

Els jugadors d'una setantena de països de l'Àfrica i del Carib no ocupen plaça d'extracomunitaris a l'ACB, aplicant un acord d'intercanvi firmat entre ells i la Unió Europea l'any 2000, i aquí Raznatovic va veure una via per convertir en comunitari Panko i a un altre dels seus representats: el llavors pivot del Madrid Marcus Slaughter. Tenir jugadors, o jugadores, amb passaport cotonou és perfectament legal. L'Spar Citylift Girona sempre n'ha tingut -enguany l'angolesa Italee Lucas i el curs passat la nigeriana Ify Ibekwe-, però el cas de Panko i Slaughter entraria més en el que en el món del bàsquet ACB es coneix com a "nacionalitzacions exprés". A diferència d'Italee Lucas amb Angola, ni Panko ni Slaughter tenien cap relació amb Guinea Equatorial quan l'any passat van aconseguir-ne la nacionalitat a mitja temporada. La rapidesa dels tràmits va provocar que el CSD en recelés i, sentint-se pressionat, el Fuenlabrada va optar per desistir d'inscriure Panko com a guineà i l'exjugador del Casademont Girona va acabar la temporada jugant amb el passaport nord-americà que continua fent servir ara a Nancy.

En canvi, el Madrid va tirar pel dret i va acabar la temporada, a partir de la Copa, amb Slaughter jugant com a cotonou i amb dos extracomunitaris més: Campazzo i Ayón. El Madrid va ser campió de Copa i de Lliga i, amb els títols a la butxaca, a la capital no es van alterar ni tan sols quan la Federació Espanyola va fer públic que els passaports guineans de Panko i Slauhgter tenien exactament el mateix número (AA001616).

Semblava clar que la documentació era falsa i, per poder mirar cap a un altre costat, tant Madrid com Fuenlabrada van decidir no renovar ni Slaughter (ara al Darussufaka turc) ni Panko (Nancy). ACB, CSD i el bàsquet espanyol semblava que enterrarien el tema, però un jutjat de Madrid ha mantingut oberta la causa per un possible delicte de falsedat documental. La pena per aquests casos va de sis mesos a dos anys de presó i el magistrat ja hauria enviat a Turquia i França dos requeriments perquè Slaugther i Panko hagin de declarar en qualitat d'imputats. Unes investigacions del jutjat que, segons va publicar ahir La Vanguardia, provarien el delicte: el magistrat té la còpia del passaport fals de Marcus Slaughter i una carta de l'ambaixadora de Guinea Equatorial confirmant que els documents són falsificats. La publicació de les proves va provocar que, ahir mateix, Barça i ACB es personessin en el cas perquè el Madrid hauria incorregut en alineació indeguda tant a la Copa com a la Lliga. I, per tant, els dos títols podrien canviar de mans.