A Fontajau es respiren aires de canvi. La preocupant dinàmica que havia emprès l'equip els darrers partit, sobretot la derrota contra el Bembibre, va fer que el club es decidís a fer el pas i destituís dimecres Miguel Ángel Ortega. Amb les jugadores ofegades i estressades per la voràgine de partits que ha hagut d'encarar entre Supercopa, Lliga Femenina, Copa i Eurolliga, la directiva de l'Spar Citylift Girona va decidir fer efectiva una decisió que ja feia unes setmanes que tenia en ment.

«Els canvis ens costen en aquest club però estàvem veient que el pilot de la benzina havia arribat a zero i la derrota contra el Bembibre va fer saltar totes les alarmes. No encaràvem en les millors condicions per poder competir el tram final de curs. És per això que vam decidir buscar un revulsiu», explicava el director esportiu, Pere Puig, ahir en l'acte de presentació d'un Xavi Fernández que, després de set anys al club, es veu empès a fer-se càrrec de l'equip. Ho fa decidit, amb ganes de donar «un cop de mà» i amb la il·lusió de redreçar el rumb d'un equip que es desinfla. Fernández signa fins a final de temporada amb la ferma intenció de no continuar «passi el que passi» en aquests propers dos mesos.

Reticent a fer-se càrrec de l'equip durant diversos intents de Puig en anteriors ocasions, Fernández ha col·laborat sempre activament a l'àrea esportiva. Ara agafa el timó de l'equip perquè veu que la deriva no estava sent la correcta. Per al nou tècnic, l'aposta del canvi a la banqueta s'ha fet com «l'última oportunitat per a salvar la temporada».

Fernández no considera que la campanya actual estigui sent «dolenta» però recorda que la situació actual és «delicada». «Som tercers, empatats amb el quart que ens té l'average a favor de moment. A més a més en les 7 jornades que resten hem de jugar els 3 primers (a fora Conquero i Mann Filter i a Fontajaua amb el Salamanca)», detalla. Un panorama, per al tècnic, d'allò més «entretingut» que encara amb «molta confiança» però, en cap cas, seguretat. És per això que vol deixar clar que, «acabi com acabi la temporada, el club seguirà endavant amb el seu projecte».

Per a Xavi Fernández, aquesta temporada era «especialment complicada» sobretot per venir dels èxits de l'anterior. «Això comporta desgast del tècnic, del grup humà, canvis, lesions...». En aquest sentit l'exjugador del Casademont destaca que Ortega ha deixat coses bones «com la mentalitat o la gran tasca defensiva» al mateix temps que reconeix que ell és un tècnic d'un perfil «totalment diferent». Més clar l'aigua. Els mètodes d'Ortega no són pels que aposta un Fernández, que si bé admet que «no es pot guanyar sense defensar», aposta per «donar més llibertat en atac» a les jugadores. «La seva manera de veure el bàsquet no és la meva», deia en referència a Ortega.

Aire fresc

Un dels handicaps que tindrà Fernández per preparar la seva estrena contra l'IDK Guipúscua diumenge vinent seran els pocs entrenaments que podrà fer amb la plantilla al complet. I és que l'aturada per les seleccions ha fet que la plantilla gaudeixi d'uns dies de vacances i no es reprengui la feina fins dilluns. Tanmateix, no serà fins dissabte que tindrà tota la plantilla al complet un cop es reincorporin les jugadores internacionals. «Més que un handicap, ho veig com un repte», diu un Fernández que vol treure dramatisme a la situació.

«Cal recuperar l'alegria i les ganes de competir. No dic que s'ha de sortir i gaudir com feia Cruyff perquè una cosa no treu l'altra. Ara bé, això és esport professional i ho farem des de la màxima exigència», detalla. En aquest sentit, el nou tècnic no considera que l'objectiu ha de ser revalidar el títol de Lliga o arribar a la final, tal i com deia el president Llorenç Biargé aquesta setmana. «No ens espanta la pressió i hi ha capacitat per fer-ho. Ara bé, el panorama és ben diferent. És un somni i una il·lusió perquè a diferència del Perfumerías, nosaltres com també el Mann Filter i el Conquero, no tenim les eines», deia en referència a les aspiracions de lluitar pel títol de Lliga. «Toquem de peus a terra».

Amb gairebé 400 partits com a jugador a l'ACB entre Lleó, Barça, Unicaja Màlaga, Gran Canària i Casademont Girona, Fernández enceta la seva primera etapa a les banquetes sense voluntat d'allargar-la per «motius familiars». Tot i això, el de l'Hospitalet de Llobregat destaca que en el món de l'esport mai se sap ja que «fa quatre dies si m'haguessin dit de fer-me càrrec de l'equip, hauria dit que no».

Fernández ha vist tots els partits de l'Uni aquestes darreres temporades a Fontajau i per això confia poder-se quedar amb el millor dels darrers entrenadors que han passat per la banqueta. El tècnic explicava ahir que es quedaria amb «la direcció de grup d'Anna Caula, la «saviesa» de Ramon Jordana, la «visió del joc» de Roberto Íñiguez i la «passió i entrega» d'Ortega. Precisament, Caula no es va voler perdre la presentació de Xavi Fernández ahir a la seu de Citylift.