La mare de Neymar, Nadine Gonçalves da Silva, declara avui com a investigada (imputada) en la causa sobre la presumpta estafa comesa en el fitxatge del seu fill pel Barça, tot i que en principi estava previst que ho fes al Brasil, en tenir-hi la seva residència. El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata l'ha citat a les 9.00 a ella i el representant de l'empresa familiar N&N Consultoria Esporteiva i Empresarial. Tots dos compareixeran en el marc de la querella interposada pel fons DIS, que es considera estafat per no haver percebut tots els diners que li corresponien del fitxatge en concepte de drets federatius. De la seva banda, el davanter brasiler va afirmar que en el seu fitxatge ell es va limitar a signar els documents que li presentava el seu pare, que al seu torn va exculpar el seu fill al·legant que no va tenir res a veure amb aquestes gestions. El pare de Neymar va explicar al jutge que tot es va fer correctament i es va desvincular del tema al·legant que es tracta de contractes entre dos clubs també investigats com a persona jurídica.

Neymar va començar a jugar al Barcelona el 2013 i el club blaugrana va afirmar llavors que el fitxatge havia costat 17 milions d'euros, encara que una altra investigació a l'Audiència pels mateixos fets (que finalment es va traslladar a Barcelona i està pendent de judici) va posar al descobert que va pagar realment 83 milions pel traspàs. DIS, que tenia el 40% dels drets federatius de Neymar, afirma que només va percebre aquest percentatge dels 17 milions que el club va dir haver abonat pel brasiler, per això se sent estafat.

A banda d'aquests 17,1 milions que els dos equips van declarar oficialment haver pagat, el jutge considera que també van formar part del fitxatge 7,9 milions més que va cobrar el Santos del Barça per un acord de drets de tempteig de tres juvenils del Santos, que encara no han estat traspassats, i altres per 9 milions per dos partits amistosos. També va rebre el jugador 40 milions d'euros més, 10 dels quals per transferència bancària i en virtut a un contracte fraudulent de «préstec» quan el 2011 va signar un preacord de traspàs que s'anava a fer efectiu el 2014 (encara que finalment la seva incorporació es va avançar a 2013). La Fiscalia considera que aquests 40 milions els va cobrar el mateix Neymar sense que formés part de l'acord entre els clubs, de manera que DIS no podria embutxacar drets federatius d'aquesta quantitat sinó per 25 milions (17,1 més els 7,9).