Els socis administradors del despatx que ha portat els assumptes fiscals de Lionel Messi des del 2004 van exonerar ahir de qualsevol responsabilitat el futbolista, en el judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona contra ell i contra el seu pare, Jorge Horacio Messi, per presumpte frau fiscal.

L'Advocacia de l'Estat demana per a Leo Messi i el seu pare 22 mesos de presó per haver defraudat 4,1 milions d'euros dels beneficis recaptats amb els drets d'imatge del futbolista durant els exercicis 2007, 2008 i 2009. Per contra, la Fiscalia sol·licita que s'arxivi la causa per al jugador del Barcelona i es condemni Jorge Horacio Messi a 18 mesos de presó per tres delictes contra la Hisenda Pública, perquè segons la seva opinió el jugador no va tenir coneixement del frau perpetrat pel seu pare i representant.

Íñigo Juárez, soci administrador de Juárez Veciana Advocats, bufet especialitzat en fiscalitat internacional i dret esportiu que ha assessorat Messi durant una dècada, va explicar ahir que el futbolista «no passava pel despatx». «L'interlocutor era el seu pare, Jorge Messi, i a vegades també el seu germà Rodrigo. Els contractes viatjaven amb missatger, perquè Leo ni venia a firmar-los», va testificar l'advocat, que va afegir que el pare de Messi tenia «els coneixements mercantils que pot tenir qualsevol home del carrer».

No obstant això, i malgrat les seves diferents posicions sobre la responsabilitat del jugador, tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat consideren que el pare de Messi va articular un entramat d'empreses en paradisos fiscals per ocultar els ingressos milionaris per l'explotació comercial de la imatge del seu fill. En canvi, Ángel Juárez, soci fundador de Juárez Veciana, va defensar l'«absoluta legalitat» de l'estructura societària que van dissenyar en representació de Messi i el seu pare.

Un altre empleat del despatx, la fiscalista Eva Blázquez, va explicar una versió semblant: «Jorge Messi venia en comptades ocasions, perquè ell residia a Rosario, però la supervisió final li corresponia a ell. A vegades també parlàvem amb Rodrigo (el germà gran de Leo). Després posaven el senyor Leo Messi al corrent de les seves inspeccions tributàries, però amb ell jo mai vaig tractar aquests temes».

També va estar citat com a testimoni de la defensa Josep Maria Minguella, l'exagent FIFA que va portar el davanter blaugrana i la seva família a Barcelona l'any 2000. «Pel que vaig veure, els anys que vaig conviure amb ells, tenien poca formació», va dir de Leo i el seu pare per reforçar la tesi que ni un ni l'altre posseeixen els coneixements suficients per dissenyar una estructura societària amb la idea de defraudar Hisenda.

La vista seguirà avui amb la declaració dels dos acusats:?Leo Messi i el seu pare.