El futbolista argentí Lionel Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, que van declarar ahir a l'Audiència de Barcelona acusats de tres delictes contra la Hisenda Pública, van responsabilitzar els seus assessors legals de la defraudació fiscal. «Jo només jugava a futbol. Signava els contractes perquè confiava en el meu pare i en els advocats que havíem decidit que ens portessin les coses», va declarar el jugador del Barcelona davant el tribunal. «Em van dir que tot era legal, que tot estava bé», va testificar Jorge Horacio Messi, que encara va ser més gràfic quan, a una pregunta de la fiscal, va descriure quins són els seus coneixements sobre dret tributari: «Jo, d'aspectes comptables no hi entenc, per a mi és xinès bàsic».

L'Advocacia de l'Estat demana per a Leo Messi i el seu pare 22 mesos de presó per haver defraudat 4,1 milions d'euros dels beneficis recaptats amb els drets d'imatge del futbolista durant els exercicis 2007, 2008 i 2009. Per contra, la Fiscalia sol·licita que s'arxivi la causa per al jugador del Barcelona i que es condemni Jorge Horacio Messi a 18 mesos de presó per tres delictes contra la Hisenda Pública, perquè segons la seva opinió el jugador no va tenir coneixement del frau perpetrat pel seu pare i representant.

Tots dos van arribar al Palau de Justícia de la capital catalana a un quart d'onze del matí, elegantment vestits, en una posada en escena que va estar envoltada d'una enorme expectació mediàtica i de fortes mesures de seguretat. Ho van fer, a més, acompanyats de Rodrigo Messi, germà i fill dels acusats, i d'empleats i membres de seguretat del FC Barcelona, que no van voler deixar sol l'astre argentí. Messi es va desplaçar expressament des de l'Argentina, on es trobava concentrat amb la seva selecció per preparar la Copa Amèrica del Centenari. Ara s'incorporarà de nou a l'equip de Tata Martino directament als EUA.

Badalls d'incomoditat

Ja a la vista oral, Messi i el seu pare van haver de suportar més de dues hores i mitja de proves pericials, abans de poder donar la seva versió dels fets davant el tribunal. El futbolista va escoltar entre badalls i evidents gestos d'incomoditat i tedi com tres inspectors d'Hisenda detallaven l'estructura societària que suposadament van crear els acusats per defraudar el fisc.

La primera d'aquestes societats és Jenbril, creada el mes de març de 2007 a l'Uruguai per gestionar els drets d'imatge del jugador. Leo Messi va dir desconèixer que no tingués activitat i que havia estat soci administrador d'aquesta firma.

«No la coneixia. Mai no vaig preguntar al meu pare per aquests temes. Signava els contractes, perquè confiava en el meu pare i perquè els advocats deien que havia de fer-se d'aquella manera», va insistir. Les altres dues societats instrumentals eren Sidefloor, ubicada al Regne Unit, i Tubal, amb domicili fiscal a Suïssa. Cap dels acusats va voler respondre a les preguntes de l'advocat de l'Estat, i només van atendre a l'interrogatori del ministeri fiscal i dels advocats defensors.

Jorge Horacio Messi va explicar com va contactar amb Juárez Veciana Advocats, després que el seu soci en aquell temps, Rodolfo Schinocca, suposadament es quedés els dos primers pagaments del contracte que el seu fill havia signat amb Adidas, a través d'una societat radicada a Belize. «Això va ser després del Mundial 2006. Vaig dir a Ángel Juárez -soci fundador del bufet- que ens estaven robant. L'únic que els vaig demanar va ser que ens cuidés el patrimoni d'alguna manera».

A partir d'aquí, es va crear Jenbril i es van utilitzar les altres dues empreses per pagar menys impostos: «Em van dir que els drets d'imatge havien d'estar protegits en una societat que fos només de Leo perquè ningú entrés en això. L'estructura societària la va crear Juárez i, si ho van fer, és perquè es podia fer».

Jorge Horacio Messi va subratllar que «Lionel no sabia res d'aquesta estructura» i que ell també es va desentendre del modus operandi del bufet per gestionar els drets d'imatge del seu fill. «Jo sabia que al final de l'any alguna cosa es pagava, però no sabia ni on ni quan», va apuntar.

Lionel Messi, per la seva banda, va deixar clar que ell «mai» va tenir una entrevista amb els advocats d'aquest despatx perquè li expliquessin com gestionaven els seus drets d'imatge ni quins eren les seves obligacions tributàries. Ni tan sols amb Ángel Juárez: «Si el vaig veure dues vegades a la meva vida, va ser molt. Crec que va ser amb ocasió d'algun contracte que em va tocar signar», va assegurar.

Amb la declaració dels dos acusats va acabar la tercera jornada del judici, que finalitzarà avui amb els informes finals i les conclusions i quedar així llest per sentència. Leo Messi ja no haurà de comparèixer i es tornarà a incorporar a la selecció argentina per preparar la Copa Amèrica que es disputa als Estats Units.