08 de juny de 2016
08.06.2016
Diari de Girona

Viktor Kortxnoi, el geni que no va tenir corona

Mor als 85 anys el mític jugador que, després de fugir de l'URSS, va lluitar pel títol mundial amb Karpov

08.06.2016 | 00:00
Viktor Kortxnoi jugant un torneig a Banyoles, l'agost del 2010.

L'agost del 2010, un octogenari Viktor Kortxnoi va passar per Banyoles per jugar el torneig internacional Lluís Muratet. Cinc anys abans, Kortxnoi ja havia estat en el mateix Hotel Mirallac, aquell cop també va jugar unes simultànies contra mig centenar d'escaquistes gironins, en la segona de les tres visites (la primera va ser als anys setanta) que un dels grans noms, tot i no haver pogut ser mai campió mundial, de la història dels escacs ha fet a les comarques de Girona. Viktor Kortxnoi, mort dilluns a Suïssa als 85 anys, es va fer mundialment famós a finals de la dècada del setanta pel seus dos duels amb Anatoli Karpov, que representava l'etern domini de la Unió Soviètica en el món dels escacs mentre que ell, Kortxnoi, s'havia escapat del règim de Moscou anys abans.

Conegut com "Viktor el terrible", Kortxnoi va tenir una infantesa complicada. Va viure el setge de Leningrad (Sant Petersburg) a mans dels nazis i, posteriorment, enfrontat a les autoritats esportives soviètiques, va desertar per, considerant-se a si mateix un apàtrida (tot i adoptar la nacionalitat suïssa), seguir aconseguint grans resultats esportius als cinquanta anys, quan molts professionals del escacs ja han passat de llarg el seu millor moment. El 2011, un any després de passar per Banyoles, Kortxnoi va disputar un torneig a Gibraltar en què només el millor jugador espanyol, Paco Vallejo, va ser capaç de derrotar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

LaLiga

Saps què pots fer en aquest espai tan exclusiu?

Alex Gallar i Pape Diamanka, jugadors del Girona FC, van presentar l'Àrea Movistar LaLiga, un espai que uneix la passió pel futbol, ​​l'entreteniment i les noves tecnologies.


Buscador de deportes