La selecció espanyol, eliminada per Itàlia als vuitens de final de l'Eurocopa (2-0), va aterrar ahir Barajas, des d'on els jugadors van iniciar ja cadascun les seves vacances. Els futbolistes i el cos tècnic de la selecció van sortir per la porta d'autoritats de la terminal 3, amb la qual cosa no van oferir les seves impressions un dia després de l'eliminació. La desfeta contra Itàlia obre un seguit d'interrogants a curt termini a la selecció com són la banqueta, el canvi de cicle, el més que segur adéu de Casillas o la imminent fase de classificació pel Mundial 2018.

Tot i que havia manifestat ja en diverses ocasions la seva intenció d'acabar la seva etapa com a seleccionador al final de l'Eurocopa 2016, Del Bosque encara no ho ha expressat amb total claredat. Tampoc ho va fer dilluns després de l'eliminació. «És un assumpte que he de tractar amb el president (Ángel María Villar). Tindrem una conversa i decidirem el més convenient per al futur de la selecció», va afirmar després el partit. A l'espera de la decisió que anunciï del Bosque en els pròxims dies, la Federació ha de definir primer quin estil vol per al futur de la selecció, molt marcat durant l'última dècada per el toc, primer per Luis Aragonés i després per Del Bosque. La possessió i la pilota per guanyar, atacar i defensar ha estat un invariable senyal d'identitat de l'equip durant el cicle de més èxits de la seva història, amb la conquesta de dues Eurocopes, el 2008 i 2012, i un Mundial, el 2010; una fita mai abans aconseguida per cap selecció. El ventall de possibles candidats és ampli, amb la dificultat de trobar-ne un que mantingui en el temps aquesta línia implantada ja de futbol a la selecció: Joaquín Caparrós, Julen Lopetegui, Míchel González, -els tres sense equip actualment- o Marcelino García Toral, amb contracte amb el Vila-real, són alguns dels candidats.

Després del Mundial del Brasil 2014, amb la matinera eliminació, ja hi va haver un canvi de cicle a Espanya, amb les retirades de l'equip nacional de Xavi Hernández, Xabi Alonso i David Villa, i l'absència després en cada convocatòria de Fernando Torres, Pepe Reina o Raúl Albiol, també fora de l'Eurocopa de França. Tot i això, el bloc de França 2016 no és veterà tret d'Aduriz i un Casillas el futur del qual també és una incògnita. L'exmadridista, amb 35 anys fets i a les portes de començar la seva segona temporada al Porto, no s'ha pronunciat fins ara sobre la seva continuïtat o no en la selecció. No ha revelat les seves intencions, que quedaran clares per a la següent convocatòria, el 5 de setembre davant Liechtenstein.

Aquell dia, Espanya reprendrà la competició amb la mirada ja posada al Mundial de Rússia 2018. «Ja no som favorits a guanyar les pròximes competicions. Tenim un nivell per competir i intentar guanyar partits, però hem de millorar molt per arribar al Mundial de Rússia», advertia dilluns Piqué després del 2-0. Itàlia, precisament el conjunt que el va desbordar i va eliminar de la cita continental, està en el seu grup -s'hi enfrontarà el 6 d'octubre, a la segona jornada, a domicili i el 2 de setembre de 2017 com a local- . Albània -també present a l'Eurocopa-, Israel, Macedònia i Liechtenstein completen els seus rivals. Només el campió es classificarà directament.