A Font Romeu, en alçada i fent sèries amb un mite com el britànic Mo Farah, Adel Mechaal arribarà a Rio de Janeiro en el millor moment de forma de la seva carrera per plantar cara a l'armada africana.

El 2 d'agost de 2015, ara fa ben poc més d'un any, Adel Mechaal impactava fort a l'atletisme espanyol i es proclamava campió d'Espanya dels 1.500 i dels 5.000 metres. Una gesta que no aconseguia ningú d'ençà que ho havia fet el 1945, set dècades abans, l'històric Gregorio Rojo que, anys més tard, seria conegut per ser el tècnic de José Luís Abascal i de Reyes Estevez. Aquell dia, Adel Mechaal va demostrar l'enorme potencial d'un corredor que, llavors sí, va prendre la determinació que s'havia de dedicar al cent per cent a l'atletisme.

Un mes i mig més tard de la seva doble victòria a Antequera, Mechaal s'agafava una excedència a l'Ajuntament de Calonge, on treballava de conserge en un pavelló municipal rebatejat amb el seu nom fa pocs dies, i es convertia en atleta professional. Es van acabar les sèries al migdia, o sortint de la feina als vespres, i el deixeble de Josep Carballude va començar a treballar en concentracions amb alçada, sobretot a Font Romeu, i a pensar només a entrenar-se, recuperar i seguir entrenant. I els resultats s'han fet notar.

En menys d'un any com a atleta professional Adel Mechaal ha guanyat una medalla de bronze en el Campionat d'Europa de Cros a Hyères (França) el mes de desembre i, després de superar una lesió que el va obligar a renunciar al Mundial de pista coberta de França, va encarar la temporada a l'aire lliure fent les mínimes olímpiques en 1.500 (3:35.24) i 5.000 metres (13:15.40) i aconseguint el subcampionat europeu en els cinc quilòmetres a Amsterdam (superat per Ilias Fifa).

A la convocatòria del Comitè Olímpic Espanyol, Adel Mechaal apareix tant en 1.500 com en 5.000, la prova que va córrer a l'Europeu, però al llarg de l'any Carballude i el mateix Mechaal ja han anat explicant que la seva intenció era fer només la prova curta en els Jocs. I?més veint que, a Rio, la final dels 1.500 i la dels 5.000 metres se celebraran el mateix dia (el dissabte 20 d'agost).

De moment el palamosí es manté inscrit en les dues, com Bruno Hortelano en els 100 i el 200 tot i el que velocista ja ha explicat que només correrà el doble hectòmetre. Mechaal sempre ha pensat que en els Jocs Olímpics pot tenir més opcions en els 1.500, perquè en els 5.000 hi ha gent de molt nivell: de Mo Farah a Ilias Fifa, que també el va batre en el Campionat d'Espanya, passant per tota l'armada africana amb tres kenians, tres etíops, tres marroquins... En els 1.500, una de les proves més mítiques en uns Jocs, Adel Mechaal tampoc ho tindrà fàcil per brillar, el podi sembla lluny, però el palamosí porta setmanes treballant a Font Romeu, on ha coincidit amb el mític Mo Farah (medalla d'or en els 5.000 metres i els 10.000 dels Jocs de Londres del 2012), per arribar a Rio en el millor moment de forma possible.

«Aquest any he guanyat la medalla de bronze a l'Europeu de cros i la medalla de plata en els 5.000 de pista. A veure què puc fer als Jocs. Allà vull estar a la final i acabar entre els vuit millors. Aspirar al podi olímpic és una mica neci», explicava Adel Mechaal després de la seva plata a Amsterdam sobre una prova de 1.500 metres on el kenià Asbel Kiprop, únic atleta que ha baixat de 3:30 aquest any, els seus compatriotes Kwemoi i Manganoi o l'algerià Taoufik Makhloufi són els principals candidats a pujar al podi. El 3:25.24 d'Adel Mechaal està lluny de les marques de Kisprop i companyia, però els Jocs Olímpics no són un míting i, sense llebres, és complicat anar a buscar l'or corrent amb 3:30.