Rafa Nadal va remuntar l'avantatge inicial del brasiler Thomaz Bellucci (2-6, 6-4 i 6-2) per aconseguir el triomf i la classificació per a la lluita per les medalles en el quadre individual masculí de Rio 2016. El campió olímpic a Pequín 2008 va obtenir el pas a les semifinals després de dues hores de partit i s'enfrontarà a l'argentí Juan Martín del Potro, botxí de Roberto Bautista.

Es va tapar la cara Nadal i va mirar al cel. Rio l'ha rehabilitat definitivament com a competidor. Dues setmanes enrere el seu futur estava entelat per l'estat d'un canell que no acabava de curar. Al Brasil ha evidenciat que la seva recuperació és una realitat. Va llançar boles signades al públic. Vol ser proper el balear, que no va guardar cap rancor a una grada habitualment propera amb ell però hostil en aquesta ocasió. Pretén mantenir l'afecte d'aquesta gent Rafael Nadal, que pot necessitar el seu suport en el duel de semifinals.

I això que durant dues hores Rafa va haver d'assumir la tempesta d'un públic en contra i un rival deslligat. Extramotivat. Mai Bellucci, en els seus cinc enfrontaments, havia inquietat en excés el manacorí. Però aquesta oportunitat era diferent. Brasil tenia davant seu l'ocasió de disparar a prop del podi a un tennista per primera vegada en la seva història.

És Bellucci un jugador sense excessiva repercussió. La seva raqueta, de 28 anys, transita amb indiferència pel lloc 54 del rànquing amb quatre èxits a l'esquena. Al de Santiago el 2010 afegeix tres a Gstaad, que inclou el seu triomf més recent, el 2015. La grada de la pista central del Centre Olímpic de Tennis es va bolcar amb el seu jugador, que va saber controlar bé les seves emocions. Cada punt era celebrat com un gol per cada seguidor.

Li va costar a Nadal trobar el ritme al partit i emmudir a la graderia. Va passar un set, que va guanyar el brasiler després de trencar en el quart parcial i mantenir el seu servei, perquè l'espanyol encertés amb la lectura del partit.

Bellucci jugava profund. Va estar precís amb la seva potent dreta encara que en el segon parcial va decaure. Va ser aquí on Nadal, que celebrava amb freqüència els seus punts per compensar l'alè que el seguidor propinava al rival, va obtenir el seu primer trencament i es va situar amb 3-1 al marcador i després 4-1. Va servir per guanyar aviat el set però el sud-americà es va resistir, va trencar i va obligar a l'espanyol a haver de tancar la màniga des de la resta.

Amb el marcador ajustat i el públic apaivagat, Rafa Nadal va transitar sense fre. Va tornar a trencar el servei del seu oponent i a obtenir avantatge. Bellucci, que minuts enrere ja havia perdut la frescor d'abans, va començar a delatar por de perdre. I va acabar perdent davant un públic entregat que va saber recompensar el seu esforç i també el de Nadal.