Un cop de cap d'Ivan Rakitic, connectant una centrada perfecta d'Arda Turan, va ser suficient per decidir l'intens clàssic que anit va acollir San Mamés entre l'Athletic i el Barça. Amb aquest 0-1 a la Catedral, l'equip de Luis Enrique Martínez suma ple en les dues primeres jornades de lliga, tot i que cedeix el lideratge momentani al Las Palmas per diferència de gols.

En un xoc ple d'alternatives, amb un Athletic entregat que va somiar amb l'empat fins el xiulet final, va ser el Barcelona el que va gaudir de més ocasions i més clares i que decidia als 21 minuts una acció molt ben trenada pels blaugranes. Luis Suárez va obrir en profunditat a Arda, que va veure la desmarcada de Rakitic a l'esquena de Mikel Balenziaga i li va posar la pilota al cap perquè el croat afusellés Gorka Iraizoz. Va ser l'únic gol del partit, encara que n'hi hauria pogut haver més si Leo Messi i Luis Suárez, d'una banda, i Beñat de l'altra, haguessin estat més fins.

Va arrencar el partit ja intens, amb l'Athletic tractant de complicar-li la vida a Ter Stegen i el Barcelona confiant en el seu porter i en la seva capacitat per generar ocasions. La primera ja per al minut 3, un xut de Denis Suárez alt des de la frontal i en bon posició de llançament. Fins i tot van arribar a marcar aviat els blaugranes, al minut 4, però ho va fer Arda Turam a servei de Luis Suárez, estant en fora de joc l'uruguaià en rebre la passada de Messi.

Vuit minuts després, al 12, l'Athletic va gaudir de la seva gran ocasió per avançar-se al marcador, tot i que Beñat es va trobar amb la cara del porter alemany després de robar-li la pilota en una errònia passada de Ter Stegen a un dels seus defenses. Li va faltar precisió a Beñat en un xut franc i no massa complicat per a un jugador amb el seu colpeig de la pilota. Va continuar a mil revolucions el partit, amb Eraso i Williams a punt de tornar a ficar por al cos dels jugadors visitants, però a tots dos els va faltar finor per treure partit de dues bones arribades.

Rakitic fa el 0-1

Mentrestant, el Barça no tenia massa problemes perquè la pilota arribés a Messi i els seus homes d'atac poguessin combinar. Ho va fer Luis Suárez en profunditat per l'esquerra cap a Turan, que va veure l'arribada de l'altra banda, desmarcat, de Rakitic i li va posar la pilota al cap perquè el croat obrís el marcador. Es va aturar una mica el xoc amb el 0-1 a mitjans del primer temps, tot i que el Barcelona amenaçava contínuament i Denis Suárez, per dues vegades en la mateixa jugada, i Umtiti, que va rematar alt van apuntar al 0-2. També Arda Turan en una acció més clara encara a punt d'arribar-se al descans, a passada de Messi.

Minuts abans, dos trets d'Aduriz i Beñat des de la frontal van animar a la graderia de San Mamés, tot i que no van oferir massa dificultats a Ter Stegen. Un cop de cap alt de Laporte, a servei de córner de Beñat, va animar de nou a l'Athletic a l'inici de la segona meitat. No obstant això, el partit va tornar a escorar del costat blaugrana, que va veure el segon gol en un xut de Messi ja des de dins de l'àrea que va marxar fora per centímetres, en una volea que se li va ser desviada a Luis Suárez i en una ruptura del uruguaià, en fora de joc, a passada de Messi.

L'Athletic desperta

Va seguir deixant viu el Barça a l'Athletic i els de Valverde es van anar creixent per crear tres oportunitats en només quatre minuts, entre el 65 i el 69. La primera, un xut desviat d'un Raúl García que acabava d'ingressar al terreny de joc; la següent, una rematada massa tova de Williams després d'una combinació iniciada per Raúl i continuada per Aduriz; i l'última, un xut alt de Susaeta des de la frontal amb temps i espai per trobar un forat entre pals.

Un llançament també alt de Messi a la vora de l'àrea, amb la dreta, va obrir un últim quart de partit amb l'Athletic ja més bolcat sobre l'àrea visitant i un Barcelona buscant una contracop letal amb el que pogués deixar el partit vist per sentència.

A punt va estar de trobar-la en una bona jugada de Luis Suárez, però el davanter uruguaià, ahir força desencertat, va enviar la seva rematada escorada massa desviada després d'aconseguir retallar a l'interior de l'àrea.

A l'altra banda del camp, la parròquia local va arribar a cantar gol en un cop franc directe de Beñat per fora de la barrera que es va acabar impactant al lateral esquerre de la porteria defensada per Ter Stegen. I va demanar penal en una caiguda de Muniain davant Rakitic en una pugna entre els dos jugadors a la línia de fons i dins l'àrea.

Ja amb el temps gairebé complert, Bóveda va treure sota pals una rematada de Luis Suárez, sol, quan Messi li havia cedit la pilota franca.