El passat 6 d'agost, el nom de Mack Horton va fer la volta al món. El nedador australià, de vint anys, guanyava la medalla d'or en la prova dels 400 metres lliures dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Arribant al Brasil amb la millor marca de l'any, Horton va superar per 13 centèsimes el xinès Sun Yang, campió olímpic quatre anys abans, a Londres, i amb el qual havia tingut una forta polèmica abans i després de la cursa perquè, arran d'unes queixes per haver-se esquitxat de manera intencionada en uns entrenaments ja a Rio, l'australià va dir que havia «ignorat» Sun Yang perquè «no tinc temps ni respecte per a tramposos que es dopen». El comentari feia referència a la sanció de tres mesos al xinès per un positiu, de l'any 2014, que revelava consums de trimetazidine, un estimulant prohibit que Sun Yang assegurava prendre per combatre una malaltia cardíaca.

Després de la cursa, amb el Comitè Olímpic Xinès demanant explicacions a l'australià i els insults dels aficionats asiàtics cap a Mack Horton fent-se virals a les xarxes, el flamant campió olímpic es va mantenir ferm en les seves opinions: «Simplement tinc un problema amb els esportistes que han donat positiu i continuen competint».

Defensor convençut de la netedat en l'esport i campió olímpic als vint anys, té una notable carrera per endavant. Una trajectòria futura que podria acabar tenint un peu a Girona després que Mack Horton hagi passat uns dies a la ciutat per valorar les opcions de fer-hi estades d'entrenament amb la selecció australiana.

Els èxits de l'especialista alemany en Ironman Jan Frodeno, aquest sí definitivament establert a la ciutat, fan de reclam i, a més de portar aquí altres triatletes de primer nivell, com l'australià Nicholas Kasteleien, l'anglès David McNamee, o la parella de sud-africans Jodie Swallow i James Cunnama, han cridat l'atenció de nedadors com Horton, que va veure el Centre Cenit, la piscina del GEiEG de Sant Ponç per conèixer més de prop els mètodes d'entrenament que segueixen el triatleta alemany i companyia.

«Conec els nedadors de la selecció australiana d'anteriors concentracions que han fet per Europa, i abans de la meva època de nedador, i en Horton em va demanar de venir per conèixer el centre perquè està molt interessat en les innovacions que estem fent en temes de nutrició, medicina esportiva i complementació», explica Brenton Cabello, director del centre gironí al costat de Martí Castelló, qui reconeix que «la figura de Frodeno pot acabar fent d'efecte crida i portar més esportistes a Girona, com va passar en el seu moment en el ciclisme amb Lance Armstrong i altres».

Mack Horton, que no coneixia personalment ni Frodeno ni a la seva dona, l'antiga campiona olímpica Emma Snowsill, va passar tres dies a Girona coneixent la ciutat i, fins i tot, va participar divendres en l'homenatge que l'Ajuntament va fer al triatleta alemany al Saló de Plens del consistori. «Estem parlant amb la gent de la federació australiana per veure les opcions que facin estades aquí, el nostre mètode de treball està sent molt observat arreu, però si vinguessin amb un grup, veuríem com es podria fer pel tema de la piscina», detalla Cabello, que amb Frodeno i la resta de triatletes treballen amb bones condicions a la piscina del GEiEG a Sant Ponç.

A diferència dels triatletes, però, un nedador com Mack Horton no s'entrenaria en solitari a Girona sinó que ho faria en el marc d'una expedició completa de la federació australiana. Aquest tipus de concentracions internacionals no són gens estranyes a la piscina del GEiEG, abans dels Jocs hi va treballar uns dies l'equip de Singapur que dirigeix el català Sergi López, però, logísticament, és més complicat que el cas d'un triatleta com Frodeno, a qui no és estrany veure'l compartir carril amb nedadors gironins, alguns matins a la piscina grupista de Sant Ponç.