El Parc Natural Cadí Moixeró és l'escenari natural, durant aquest cap de setmana, de l'Ultra Pirineu en la seva vuitena edició. Un cop més, la prova reina és la Salomon Ultra Pirineu, amb 110 km i amb un desnivell positiu d'uns 6.800 metres. La sortida és aquest dissabte, a les 7 del matí des de Bagà, i amb la música de 'L'Últim Mohicà'. Mil corredors més participaran en la Marató Pirineu, que es posarà en marxa a les 8 del matí a Bellver de Cerdanya. La prova infantil, sota el nom de Pirineu XS, aplegarà els més joves a partir de les 10.30 de dissabte també amb sortida des de Bagà. En tot cas, la primera de les curses és avui, amb el Quilòmetre Vertical (a partir de les 20.30) amb ascensió fins al Niu de l'Àliga, el sostre de la Cerdanya.

La participació total pot arribar fins als 2.700 corredors, els quals vénen de gairebé 50 estats. Hi ha una majoria d'espanyols, i també una presència força important dels portuguesos i francesos, seguits pels andorrans i britànics. Com a presències més exòtiques hi ha les de corredors de Tailàndia, Hong Kong o els Emirats Àrabs.

Bagà coronarà campions

La batalla pel títol de les Skyrunner® World Series es decidirà a Bagà, i és que l'última cita del calendari disposarà del 20 % més de puntuació que la resta de proves. Entre els favorits, hi ha el líder de la Copa del Món, el canari Cristofer Clemente, cinquè l'any passat. No li posarà fàcil un vell conegut de la prova, un Miguel Heras que sap què és creuar primer la meta de Bagà. Tercer en l'Ultra Pirineu del 2015, el de Béjar va guanyar en les edicions del 2010 i el 2011.

A ells se'ls sumaran noms com els de Pau Capell, Cristóbal Adell, Remigio Huamán, Daniel Cazalla, Toti Bes, Francesc Soler o Roger Viñas, tercer en el rànquing de les Sky Runner World Series en modalitat ultra.

En la categoria femenina, tres noms destaquen per sobre de la resta: el de la sueca Ida Nilsson, el de la nord-americana Hillary Allen i el de Gemma Arenas. Amb un passat que la lliga a l'atletisme en pista, Nilsson és una de les grans revelacions d'aquesta temporada en guanyar la Transvulcania, la Marató del Mont Blanc o The Rut. L'atleta de Salomon viu el debut a l'Ultra Pirineu, ben igual que Allen, segona a Madeira i tercera a The Rut.

Més coneixement del terreny té Gemma Arenas, que torna a la prova de la ultradistància del Cadí Moixeró i que va ser quarta en la edició passada. També seran demà a Bagà altres corredores per tenir en compte, com són Anna Comet, Kristina Pattison o Tina Bes, que provaran de donar la sorpresa en un recorregut emblemàtic que passa pels vuit refugis de l'antiga travessa de Cavalls del Vent.

Amb sortida al centre de Bagà, la Salomon Ultra Pirineu s'enfila cap al Niu de l'Àliga, creua el Cadí pel pas dels Gosolans i regala als participants moments únics com la pujada pels Empedrats. Hi ha un servei de streaming en directe i les actualitzacions per Facebook, Twitter i Instagram. A més, aquest cop, l'organització convida tots els familiars i amics que segueixin corredors a compartir imatges i vídeos amb el hashtag #ÀnimaUP. El web és ultrapirineu.com.

Més de 500 persones treballen per garantir el funcionament correcte d'una cita que, per segon any consecutiu, aposta per un briefing virtual per facilitar l'accés de tots els corredors a consultar el circuit i les novetats de les proves.