Figueres estrenarà el proper 4 de desembre la seva primera Mitja Marató, una prova que arrencarà a les 10 del matí a Torre Galatea i que discorrerà pels principals carrers de la capital empordanesa i per municipis veïns com Vilabertran, Peralada i Cabanes. A banda de la prova de 21 quilòmetres, també n'hi haurà una de popular, de 10, i una altra destinada als més petits, amb el nom de La Menuda. A la Mitja Marató ja hi ha confirmat l'assistència el migfondista Reyes Estévez, un dels millors atletes espanyols de la història. L'organització va a càrrec de l'Associació Atlètica La Mitja de Figueres, l'Ajuntament i el CA Figueres.

El traçat de la Mitja de Figueres ja ha passat el vistiplau de la Federació Catalana d'Atletisme (FCA) després que aquest diumenge un jutge del Comitè Català es desplacès a la capital empordanesa per tal de supervisar-la. D'aquesta manera, la cursa queda homologada durant un termini de 7 anys sempre i quan no es produeixi cap modificació al circuit. La Mitja de Figueres, no només ha rebut l'homologació de la Federació sinó que també serà inclosa dins del calendari oficial de curses de la FCA.

Segons el jutge Emili Castaño "és una cursa que pot ser bastant ràpida" perquè el seu recorregut és molt planer. Així doncs, els organitzadors haurien complert l'objectiu de fer la primera edició de la Mitja en un traçat pràcticament planer i cent per cent en asfalt. Per al dissenyador del traçat, Lluís Rodríguez, "creiem que agradarà als participants" perquè travessa indrets "molts especials com l'arribada a Vilabertran per darrere del monestir".

En aquest sentit, el jutge Castaño coincidia a destacar el fet de passar per llocs turístics "tan atractius" com el centre de Figueres, el castell de Peralada i el monestir de Vilabertran si bé va advertir que per a alguns atletes, els més ràpids, "córrer sol no atrau massa". En canvi, a favor del recorregut, el jutge va recalcar que "la Mitja de Figueres és molt planera" i, per aquest motiu, es "poden aconseguir marques personals". Així va animar els corredors a participar-hi en ja que "fer esport és molt saludable".

Un altre alicient de la cursa és el "km llançat", que consistirà en cobrir els primers 1.000 metres de la mitja en el menor temps possible per, després, finalitzar els 21,097 km. Segons el Director de la prova i ideòleg del "km llançat", Francesc Pous, "l'inici en baixada i la velocitat de pas pel primer quilòmetre seran un espectacle". Aquest és un dels motius pels quals l'atleta campió europeu dels 1.500 metres Reyes Estévez participa en aquest esdeveniment. Estévez assegura que "serà tot un repte per a molts corredors aconseguir fer marca personal en el primer quilòmetre llançat de la història de l'atletisme". La seva implicació és tal que protagonitzarà diversos entrenaments oberts al públic a partir del 15 d'octubre (més informació al www.mitjafigueres.org).

La Mitja es presenta oficialment el proper 14 d'octubre sota la cúpula del Teatre Museu Dalí de Figueres. Serà el primer acte públic de l'Associació Atlètica Mitja Figueres. Part dels beneficis de la cursa els destinaran a entitats socials de la ciutat.