Històrica. Així es pot qualificar la tercera corona de Marc Márquez a la categoria reina del motociclisme després d'imposar-se en el circuit de Motegi al Japó. Márquez es va veure beneficiat de les caigudes dels seus immediats perseguidors en la lluita pel títol mundial, l'italià Valentino Rossi i el mallorquí Jorge Lorenzo, després, per aconseguir matemàticament el seu tercer títol mundial de MotoGP i el cinquè en la seva trajectòria en el campionat del món de motociclisme.

El pilot d'Honda va ser el més ràpid en la sortida però a final de recta el van superar els dos pilots de Yamaha, tant Jorge Lorenzo com Valentino Rossi, tot i que un parell de revolts més tard el de Repsol Honda va recuperar la segona posició i l'italià se les va haver de veure amb Aleix Espargaró, que el va avançar en un parell d'ocasions. Les primeres voltes van resultar frenètiques, amb Jorge Lorenzo liderant la cursa intentant escapar-se mentre que Márquez i Rossi van protagonitzar moments d'alta tensió amb avançaments al límit entre tots dos.

Jorge Lorenzo va imprimir un alt ritme a les primeres voltes de carrera per intentar escapar-se dels seus rivals, però no va poder aconseguir-ho. En la quarta volta Marc Márquez va prendre la iniciativa i va superar Lorenzo, que va aguantar després d'ell i es va defensar dels atacs del seu company d'equip Valentino Rossi mentre els altres dos integrants del quintet, Espargaró i Dovizioso, anaven quedant enrere. El cerverí va començar a tirar amb força i va obrir un forat respecte als seus perseguidors. Valentino Rossi va superar Jorge Lorenzo a la sisena volta. Rossi va caure al revolt deu, però va poder aixecar la moto i arribar fins al taller per intentar continuar, però els danys en la moto li ho van impedir i el seus segon aparell no complia amb les especificacions necessàries per poder tornar a la pista.

L'equip tècnic de Repsol Honda no va tardar a indicar-ho a Márquez, però amb Jorge Lorenzo en la segona posició, el cerverí no podia proclamar-se matemàticament campió del món. Tot i així, el pilot català va continuar amb un ritme alt i obtenint una diferència superior als dos segons. La constància de Márquez va obrar la gesta i a la volta vint Lorenzo va cometre un error que el va fer rodar per terra sense possibilitats de continuar i amb això deixava lliure el camí a Marc Márquez per proclamar-se campió del món.

Amb aquest títol, Márquez segueix fent història en el motociclisme. El cerverí va ser el tercer pilot més jove (19 anys i 254 dies) a adjudicar-se el campionat de la categoria intermèdia, després de Dani Pedrosa (19 anys i 18 dies) i Jorge Lorenzo (19 anys i 176 dies), a més de succeir el nord-americà Freddie Spencer com el campió més jove de la història de MotoGP, amb 20 anys i 266 dies el 2013.

Gràcies a la seva victòria en el Gran Premi del Japó, Marc Márquez suma un nou rècord en aquesta brillant temporada que l'ha convertit en el pilot més jove a alçar-se amb el títol en la categoria reina en tres ocasions consecutives i el segon espanyol que ho aconsegueix després de Jorge Lorenzo (2010, 2012 i 2015).

Alhora, el pilot de Repsol Honda, de tant sols 23 anys i amb un gran futur encara per davant, afegeix aquest títol als aconseguits el 2010 (125 cc), el 2012 (Moto2) i 2013 i 2014 (MotoGP), sempre de la mà de la companyia petroliera com a patrocinador, i és a més el pilot més jove a aconseguir el títol en les tres categories.

En Moto2 la victòria se la va apuntar Thomas Luthi (Kalex), la seva tercera de la temporada. Zarco va augmentar l'avantatge en la classificació del Mundial respecte a Alex Rins. En Moto3 la victòria al GP del Japó va ser per a l'italià Enea Bastianini (Honda).