n La final somiada de la Copa Sud-americana de futbol va acabar en tragèdia per al modest equip brasiler del Chapecoense: l'expedició a la ciutat colombiana de Medellín va deixar 71 morts i sis ferits en accidentar-se en una muntanya l'avió en què viatjaven. L'aparell, un Avro Regional RJ85, de fabricació britànica, de l'aerolínia boliviana Lamia, amb capital veneçolà, i que portava 77 persones a bord, «es va declarar en emergència» la matinada de dimarts a Catalunya per falles elèctriques quan s'aproximava a l'aeroport de Medellín, seu de l'Atlètic Nacional, que avui havia de ser el rival dels brasilers en el partit d'anada de la final.

Menys de dues hores després, l'Aeronàutica Civil (Aerocivil) confirmava l'accident sofert per l'avió a la falda del Cerro Gordo, entre les localitats de La Unión i La Ceja, al departament d'Antioquia, ja només a 17 quilòmetres en línia recta de Rionegro, localitat on està situat l'aeroport de Medellín. La xifra de 81 ocupants de l'aparell subministrada inicialment per les autoritats, i de 75 morts, va ser corregida després pel director de la Unitat Nacional per a la Gestió del Risc de Desastres (UNGRD), Carlos Iván Márquez, que va explicar que quatre persones que eren a la llista de viatgers no van embarcar a última hora.

El d'ahir és el pitjor accident aeri ocorregut en territori colombià en aquest segle. La delegació esportiva, composta per 22 jugadors del Chapecoense, 25 directius, personal tècnic i convidats i 21 periodistes de mitjans brasilers i internacionals, va partir de Sao Paulo amb destinació a Santa Cruz de la Sierra (Bolívia), on van abordar l'avió de Lamia, que portava una tripulació de nou persones.

Sis dels 77 viatgers van sobreviure: els futbolistes Alan Ruschel, Jackson Follman, i Heli Net; el periodista Rafael Valmorbida Henzel, i els tripulants Ximena Suárez (hostessa) i Erwin Tumiri (tècnic), que van ser ingressats en diferents hospitals propers a Medellín, segons l'Aerocivil. Els 71 cadàvers ja van ser recuperats al lloc de l'accident i van ser traslladats a Medellín per la seva identificació i posterior entrega als familiars.

El president colombià, Juan Manuel Santos, va definir els fets com «una tragèdia que ens provoca dol» malgrat que cap dels morts era colombià, i alhora va expressar la seva «solidaritat» amb les famílies de les víctimes i amb el Brasil. Alhora les autoritats treballen per aclarir les causes del sinistre del qual l'única hipòtesi que sembla descartada és que hagi estat causat pel mal temps a la zona. El món del futbol va quedar consternat i les mostres de dol van donar la volta al món. LaLliga va anunciar que es guardarà un minut de silenci en tots els partits de Copa d'aquesta setmana i en els de Primera i Segona Divisió del cap de setmana vinent.

L'avió de la selecció argentina

L'avió sinistrat és el mateix que va traslladar fa 18 dies la selecció argentina des Belo Horizonte (Brasil) fins a Buenos Aires després de jugar un partit de les eliminatòries sud-americanes del Mundial de Rússia 2018. La delegació de l'Albiceleste, capitanejada per Leo Messi, va viatjar en aquesta aeronau de l'aerolínia Lamia, amb matrícula CP2933, l'11 de novembre, després de la derrota per 3-0 enfront de la selecció brasilera.