El Reial Madrid ha aconseguit mantenir la renda de sis punts que té a la Lliga Santander respecte al Barcelona gràcies a un gol a l'últim minut de Sergio Ramos, que ha silenciat el Camp Nou i ha deixat en taules (1-1) un Clàssic que s'ha resolt en dues jugades a pilota parada.

El central del conjunt blanc ha rematat de cap 'in extremis' una falta botada per Modric i ha igualat així el gol aconseguit, en una altra testarrada en jugada d'estratègia, de Luis Suárez, a l'inici de la segona part.

Ha estat un partit que ha tingut un inici electritzant. Una arrencada prometedora que s'ha diluït amb rapidesa per la volàtil presència dels uns i dels altres a l'àrea contrària i que no passarà a la història dels Clàssics per gols i joc.

I això que el guió del xoc podria haver canviat, als 3 minuts de partit, si Clos Gómez arriba a assenyalar penal de Mascherano en fer caure el central argentí Lucas Vázquez.

Sense espais, ni ocasions, sense Messi, ni Cristiano, ni Benzema, ni Neymar, ni Isco, ni Luis Suárez -tots ells desactivats per les pressió asfixiant i l'absència d'espais- amb molta tensió, molt respecte i encara més por d'equivocar-se, han transcorregut els minuts al Camp Nou.

Era el Barça qui més tenia la pilota, però aviat s'ha vist que no sabia com fer mal amb ella. Sense Iniesta, que ha començat a la banqueta, Sergio Busquets multiplicant-se per tres, Rakitic massa erràtic i André Gomés extremadament tebi en el primer Clàssic de la seva carrera, els blaugranes aviat se n'han adonat que els faltava centre del camp per dominar amb claredat el xoc.

Els locals han anat perdent duels individuals i presència en el partit amb la mateixa rapidesa que el Reial Madrid, solidari, amb les línies ben juntes i poc exigit enrere, començava a jugar més solt amb el bulliciós Lucas Vázquez i l'hiperactiu Modric com a apostes més destacades.

Només Messi, en un innocent llançament de falta, ha activat Keylor Navas a la primera meitat. Els de Zidane, de la seva banda, han començat a acostar-se a la porteria defensada per Ter Stegen en els últims deu minuts del primer acte.

Dos xuts de Cristiano i un cop de cap de Varane han trobat resposta en el porter alemany, i plasmaven, per fi, en ocasions, el domini de l'esquadra visitant.

Semblava que el Madrid seguiria manant després de les represa. El Barça no mossegava a dalt, els seus tres puntes es despenjaven de la pressió i els blancs mantenien la inèrcia del primer temps.

Però el partit ha canviat quan als 53 minuts, Suárez ha rematat de cap de forma inapel·lable una falta botada per Neymar. Luis Enrique ha tret llavors Iniesta i el Barcelona s'ha fet l'amo i senyor del xoc.

El propi Iniesta, Messi i sobretot Neymar, que ha enviat als núvols el seu xut quan s'havia plantat sol davant Navas després de trencar la cintura de Carvajal, han pogut sentenciar el partit.

El Barça començava a recuperar després de pèrdua i associar-se com als seus millors temps, mentre que Zidane envia un missatge confús sobre les seves intencions d'anar pel partit, en prescindir del talent ofensiu d'Isco i posar més múscul amb l'entrada de Casemiro.

Quan semblava que el xoc seria blaugrana, el Reial Madrid ha tocat a arravatament i ha penjat diverses pilotes a la recerca de l'empat. Un remat de cap alt de Ramos i un altre de Cristiano que Jordi Alba ha tret en la línia de gol han estat el preludi de l'1-1.

El de Camas s'ha elevat en l'últim instant per fer un d'aquells gols seus de fe i evitar una derrota que hagués tornat a ajustar la Lliga. El Camp Nou s'ha quedat mut.

Fitxa tècnica:

1 - Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Jordi Alba; Sergio Busquets, Rakitic (Iniesta, min.59), André Gomes (Arda, min.78); Messi, Luis Suárez i Neymar (Denis Suárez, min.87).

1 - Reial Madrid: Keylor Navas; Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo; Kovacic (Mariano, min.86), Modric; Lucas Vázquez, Isco (Casemiro, min.66), Cristiano Ronaldo; i Benzema (Asensio, min.77).

Gols: 1-0: Luis Suárez (min.53). 1-1: Sergio Ramos (min.90).

Àrbitre: Clos Gómez (Comitè aragonès). Ha mostrat targeta groga a Isco (min.13), Neymar (min.28), Luis Suárez (min.75), Carvajal (min.80), Sergio Busquets (min.83) i Mascherano (min.89).

Incidències: Partit de la catorzena jornada de la Lliga Santander disputat al Camp Nou davant 98.485 espectadors. Abans del partit, s'ha guardat un minut de silenci per les víctimes de l'accident aeri que va patir l'equip brasiler del Chapecoense.