El pitjor Barça del curs, que encara no ha guarit les ferides de la golejada soferta davant el Paris Saint-Germain a la Champions, es va salvar de la tragèdia amb un penal transformat en el minut 89 per Leo Messi, que va evitar que el seu equip s'acomiadés pràcticament de la Lliga davant un sorprenent Leganés (2-1).

S'ha quedat sense futbol l'equip blaugrana en el moment culminant del curs. Abandonat a la seva sort, el Barça va tenir en Ter Stegen el seu millor home i gairebé va acabar demanant l'hora en un temps afegit que se li va fer etern davant un rival disposat no a endur-se un empat, sinó a aconseguir una victòria històrica. Quan el Leganés s'havia animat a buscar el triomf, Neymar va forçar un penal que va transformar Messi a les acaballes. Encara quedaven cinc minuts per jugar i El Zhar va tenir el 2-2 a les botes.

El Barça va ser anit un equip irreconeixible. Segueix sense recuperar-se de la patacada de París, gairebé sense constants vitals i amb els dubtes que s'endevinaven des del principi de curs i altres nous símptomes sense diagnosticar que han anat apareixent amb el pas dels partits. I això que tot va començar molt bé per als de Luis Enrique, amb un gol al minut 4, en la primera aproximació dels catalans. Es van trobar els tres davanters, va iniciar la jugada Neymar i Suárez va assistir Messi en el segon pal (1-0).

Amb una alineació sense Piqué ni Iniesta, reservats pel tècnic d'inici, amb Busquets a la grada per sanció i Mascherano per lesió, els blaugrana van jugar sense continuïtat, amb una mig del camp inexistent i tots els dubtes en defensa. El caràcter erràtic d'André Gomes, l'apatia de Rakitic i la manca de fluïdesa de Rafinha resumien l'estat de la zona de creació blaugrana. Al darrere, Digne tenia problemes en les transicions i la parella de centrals (Umtiti, Mathieu) va demostrar manca de coordinació, ja que pràcticament mai juguen junts.

Al davant, Luis Suárez ho va intentar, Neymar va buscar desbordar i Messi, quan va aparèixer, va ser el millor. El Leganés, que va jugar amb moltes precaucions defensives, va començar a creure que estava davant el moment adequat per sorprendre el Barça, just el dia que jugava el seu primer partit de la història al Camp Nou.

De fet, el millor jugador blaugrana va ser Ter Stegen. El porter alemany va ser determinant en una doble aturada sobre El Zhar en el minut 17, en una jugada en què la cadena d'errors del Barça va quedar patent. No va ser l'única. Amb ordre, el Leganés va tenir fins a tres arribades al final del primer temps. La primera, en una rematada de cap de Mantovani a la sortida d'un córner, la segona quan Mathieu va esmenar l'errada d'Umtiti traient la pilota a Guerrero, i la més clara al minut 45, quan de nou El Zhar va posar a prova Ter Stegen.

Va seguir el Barça sense reaccionar al segon temps. El problema ja era de confiança, els jugadors estaven bloquejats i llevat Ter Stegen, les constants vitals dels blaugrana estaven sota mínims.

Colpeja el Leganés

Després d'un nou error d'un erràtic Umtiti, Guerrero va tenir l'empat a les seves botes, però va fallar novament davant el porter alemany (min. 55), que aconseguia així la seva quarta intervenció de mèrit fins al moment. A l'altra banda del camp, el trident ho intentava en solitari sense gaire èxit, com en una acció en la qual Neymar va trobar-se amb una encertada intervenció d'un Herrerín gairebé inactiu.

Ja en el 67, Guerrero es va plantar tot sol davant Ter Stegen en una jugada en què els madrilenys van reclamar falta de Mathieu quan l'atacant del Leganés va acabar per terra just en el moment de fer la rematada. L'empat d'Unai López, al 71, va ser la conseqüència del que s'estava veient sobre el Camp Nou. L'acció va resumir l'estat dels de casa. Sergi Roberto, en un intent per treure la pilota jugada des del darrere, va deixar-se robar la cartera; l'esfèrica va acabar centrada al cor de l'àrea on Unai, tot sol, va superar Ter Stegen al contrapeu. El Barça, lluny de reaccionar, va entrar en estat de xoc, els aficionats van centrar les seves crítiques en André Gomes i Luis Enrique va reaccionar en el minut 80 posant en joc Iniesta, Denis Suárez i Alba per Gomes, Rafinha i Digne. Al final tot es va decidir en una acció personal de Neymar, que va forçar un penal. Va anotar Messi el 2-1 des dels onze metres al minut 89. Al final, un triomf que no pot amagar el desastrós partit del Barça, que va estar a un pas de llançar la Lliga per la borda.