L'Olot i el Peralada, classificats diumenge de forma matemàtica per al play-off d'ascens a Segona B, formen part d'un selectiu grup que a hores d'ara només té vuit membres a tot Espanya. A banda dels garrotxins i dels empordanesos, únicament s'han assegurat la promoció el Gimnàstica Torrelavega, el Gimnàstica Segoviana, l'Atlético Malagueño, el Las Palmas Atlètic, l'Aragó i el Llorca Deportiva. De fet, el grup català de Tercera és l'únic que ja ha classificat dos dels seus quatre equips per a la fase d'ascens. Les altres dues, de moment, les ocupen Vilafranca i Sant Andreu, tot i que Terrassa, Ascó i Palamós encara aspiren a poder-les atrapar en els sis partits que resten fins al final de la lliga regular (18 punts).

El primer pas ja està fet. L'Olot i el Peralada s'han repartit tota la temporada el primer i el segon lloc i, en aquest tram final, es disputaran el títol, que dona dret a aspirar a pujar en una eliminatòria directa i que permet accedir a una repesca en cas de no aconseguir-ho. Els de Calderé manen amb 70 punts, amb només dos d'avantatge sobre un Peralada que, amb 68, acumula 9 jornades sense perdre (6 victòries i tres empats) i 687 minuts sense encaixar. Per Sant Jordi, els dos equips es veuran les cares a Peralada en un derbi que pot acabar sent determinant per aclarir el campió del grup cinquè de Tercera.

Els altres sis equips classificats són, tots, líders dels seus grups i rivals molt perillosos. L'Atlético Malagueño, per exemple, suma 80 punts en 33 jornades i només ha perdut tres partits. Ha marcat, a més, 98 gols. Un altre filial, el del Las Palmas, porta 78 punts i únicament ha encaixat 18 dianes en 32 jornades. La Gimnàstica Segoviana, el Gimnàstica Torrelavega, l'Aragó i el Llorca són els altres quatre clubs que ja s'han assegurat la promoció. De tots aquests cinc, el segon equip del Las Palmas és l'únic que té garantit fer el play-off com a campió.

El Deportivo B, l'Sporting B, l'Olímpic de Xàtiva, el Formentera, el Cacereño i el Peña Sport, són alguns dels equips que, sense tenir-ho matemàticament confirmat, segellaran en breu el bitllet. En el grup 16 la pugna és particularment interessant, per l'extrema igualtat que hi ha. Calahorra, Haro, SD Logronyès i Náxara ocupen els 4 primers llocs ara. Entre els sis primers, també s'hi inclou Anguiano i Varea, només hi ha quatre punts de distància.

El futbol gironí tornarà a disputar una fase d'ascens i, aquest cop, per partida doble (o triple si el Palamós si acaba posant). L'últim precedent és el del Figueres la campanya 2015/16. Amb Eduaro Vílchez d'entrenador, l'equip empordanès va caure contra el Numància B a la primera ronda.