El fiscal en cap de Madrid, José Javier Polo, ha vist com la Fiscalia General de l'Estat l'expedientava per una possible falta greu de desatenció en el compliment d'una ordre: la de recórrer l'arxiu del procés per delicte fiscal obert el 2016 a Xabi Alonso, jugador del Bayern de Múnic i ex del Reial Madrid.

Alonso va ser el primer futbolista denunciat per l'Agencia Tributària per no ingressar cap quantitat a les arques públiques derivada dels seus drets d'imatge, cedits a una societat de la seva propietat amb seu a Madeira, Portugal. L'Agència Tributària considera que la cessió va ser una «simulació absoluta» amb l'única finalitat d'eludir les obligacions tributàries amb Espanya i calcula que l'evasió va ser de 2 milions d'euros.

Paral·lelament a la denúncia contra Xabi Alonso, l'Agència Tributària també va denunciar d'altres futbolistes, com Di María, Carvalho, Coentrao i Falcao. A Barcelona denunciava a Adriano Correia, Samuel Eto'o, Leo Messi i Mascherano. Les causes que més lluny han arribat en els tribunals han estat les del Barcelona, amb sentències per a Messi i Mascherano, mentre que la Fiscalia de Madrid, fins i tot, va arxivar la investigació a Xabi Alonso.