De les mines d'Osor se'n va extreure plom i espat de fluor fins a finals dels 70. Les explotava Minersa, una societat de Bilbao, que de manera indirecta va acabant tenint ascendència en l'equip de futbol del municipi, refundat i federat el 1969. Quan va ser hora de buscar samarretes, el delegat de l'empresa basca a Osor, el senyor Fermín, amic del president de l'Athletic, va aconseguir que els en cedissin un lot en desús. Neixien els lleons de les Guilleries.

En gairebé mig segle, l'Osor mai no havia guanyat res. I això que el futbol és tot un esdeveniment per aquest poble de 400 habitants. L'únic equip d'aquest club, que no té futbol base, sempre ha competit en categoria d'aficionats, o en la més baixa del futbol federat, la Tercera Regional d'abans o la Quarta Catalana actual. Fins dissabte, quan una victòria per 3-0 sobre La Canya davant d'uns 300 espectadors els va fer ascendir de manera matemàtica a Tercera Catalana. La seva Champions particular.

«Fa dues temporades que estem armant un bon equip. No ens imaginàvem que podríem pujar, però ja el curs passat vam fer una molt bona segona volta», explicava el tècnic Tito Pou. L'Osor entrena dos cops per setmana, amb un grup de jugadors que combinen l'esport, totalment amateur, amb la feina i/o els estudis. «I tots paguen el carnet de soci per poder finançar una part de la fitxa», recalquen des de la junta directiva. Tres o quatre jugadors, entre ells Lluís Crous, que havia arribat a jugar a l'Espanyol juvenil, el Manlleu, el Figueres i el Cassà, són d'Osor. La resta, la majoria, d'Anglès. El secretari de la junta, Fèlix Bruguera, té clar que «tenim un gran grup, amb qualitat humana i esportiva. Són un grup d'amics que es ve a divertir jugant a futbol».

La millor classificació, fins ara, de l'Osor (aquest cap de setmana serà campió del grup 27 de Quarta Catalana si guanya al camp de l'Abadessenc B), era un sisè lloc. I molts anys no sortia de la cua, com el 1985, quan no va aconseguir el primer triomf fins la jornada 29 (3-1 contra el Viladrau). L'alcalde, Joan Pla, que dissabte no va poder anar al partit però que no es perdrà l'últim, a Sant Joan, celebra l'èxit i es compromet a fer millores al camp: «estem molt il·lusionats. L'Osor ha pujat per primer cop a la història i realment es pot dir que és un autèntic equip». A més, lloa iniciatives com la d'aplicar el tercer temps del rugbi en el futbol en la majoria de partits que disputen a casa. Aquest estiu la idea és canviar els focus de llum per uns de led i fer el drenatge nou de la gespa. La directiva, mentrestant, ja planeja el debut a Tercera amb la idea de poder mantenir el bloc de jugadors.