El director esportiu de l'Spar Citylift Girona, Pere Puig, fa dies que està intentant completar el seu particular sudoku de cada primavera: confeccionar una bona plantilla per a la temporada següent fent quadrar els, sempre poc balders, recursos econòmics del club de Fontajau. La derrota en la final de lliga contra l'Avenida no amaga la bona temporada de l'equip d'Èric Surís i, per tant, amb les conegudes excepcions de Noemí Jordana i Ainhoa López, la resta de peces de la plantilla eren, amb més o menys possibilitats, suceptibles de tornar a encaixar en el sudoku de Puig. Una d'elles, però, es va autodestacar molt ràpid perquè, des de fa dies, la nord-americana Haley Peters té tancat el seu fitxatge pel Lió de la lliga francesa.

El passat 2 de maig, avui fa just una setmana, Peters i la resta de les seves companyes a l'Uni van acabar molt abatudes després de perdre el tercer partit de la final de Lliga al Würzburg de Salamanca. El cop va ser dur perquè, després d'il·lusionar-se amb la victòria de tres dies abans a Fontajau, les gironines veien com la seva bona temporada acabava sense cap títol. Aquell dia, però, el futur esportiu de Haley Peters encara podria haver rebut una altra patacada. I és que, a més de 1.200 quilòmetres de distància de Salamanca, el Lió guanyava l'Angers en una ajustada victòria (68-66) que servia per evitar que l'equip de la ciutat del Roine no baixés de categoria. Per ben poc, Peters no va veure com, en el mateix dia, el seu actual equip perdia una lliga i el seu futur equip baixava a segona divisió. Ara, amb el futur més clar, Peters ja és de tornada a casa on aquest estiu jugarà a la WNBA amb San Antonio.

D'Espanya a França

L'aler pivot formada a la universitat de Duke farà el salt a França després de tres temporades consecutives, les seves úniques com a professional a Europa, jugant a la lliga espanyola: Ferrol, Conquero i Girona. Amb el Lió, un equip que lògicament no participarà en competició europea, Peters busca sentir-se important i assumir un rol de lideratge ofensiu que, tot i fer bons números, ha tingut més complicat a Girona, on Surís comptava amb moltes opcions de lideratge i producció de punts: Ibekwe, Jordana, Leo Rodríguez, Coulibaly, Spanou... A la lliga, Haley Peters ha estat la segona màxima anotadora de l'Uni (14,3 punts per 15.9 d'Ibekwe). A l'Eurocup, l'ordre va ser el mateix: Ibekwe màxima anotadora amb 16.4 punts i 13.1 per a Peters.

A diferència de bona part de les seves compatriotes, Haley Peters és una nord-americana. Formada en una universitat de prestigi com Duke, llicenciada en Ciències Polítiques, l'aler pivot de 24 anys condueix la seva carrera esportiva pensant més en la seva progressió com a jugadora que no pas en el tema econòmic. «No escullo els meus destins pels diners o la competició que juguen, sinó perquè sigui un equip on em pugui sentir còmode, m'agradi l'estil de vida del lloc i pugui continuar creixent com a jugadora», explicava el passat octubre en una entrevista al Diari de Girona.

L'estiu passat, Peters va deixar de banda alguna proposta d'equips d'Eurolliga, com per exemple el Wisla de Cracòvia, per fitxar per l'Uni. Ara, un any després, Peters firma per un equip, el Lió, amb el qual no jugarà competició europea i que, sobre el paper, està lluny dels millors de la lliga francesa com Bourges, Montpeller, Landes, Villeneuve.. A Girona, on compartia pis amb Rosó Buch a qui ja coneixia de l'any anterior al Conquero, Peters ha estat còmoda fora de la pista. Amant de conèixer nous restaurant, l'aler pivot de Nova Jersey s'ha deixat veure sopant a molts locals del centre escapolint-se del tòpic d'anar del pavelló al pis a veure televisió per internet que s'atribueix a alguns dels seus compatriotes. A Lió, que és a poc més de 500 quilòmetres d'aquí, Peters es trobarà amb una ciutat molt més gran que Girona, amb més de dos milions d'habitants, i també amb un ampli ventall d'oferta gastronòmica per descobrir.