Dusan Ognjenovic era aquesta temporada el pivot titular del Sampaense, un equip de la part baixa de la primera divisió portuguesa; Bob Van Zijverden és un pivot holandès de 2,13 d'alçada i vint-i-dos anys que jugava al filial de l'Orense a Lliga EBA; Henry Masi és un corpulent aler pivot nigerià que estava al Maccabi París de la tercera divisió francesa; el seu compatriota Nikola Vujinovic, al Tallin de Letònia; l'italià Corso Inocentini, a l'Scauri del seu país; José Cruz, al Santeros de Aquada de Puerto Rico, i l'aler basc Imanol Artiñano acaba d'acabar el seu cicle de quatre anys a la universitat d'Alderson Broaddus (NCAA II).

Realment un grup molt heterogeni de jugadors que, conjuntament amb una llarga llista de joves nord-americans com Sean McDonnell o Ernest Rouse sorgits de colleges i petites universitats del seu país, s'entrenen i juguen plegats aquests dies a Girona en el marc de l'European Summer League. «Volem que la lliga d'estiu sigui un punt de trobada per a jugadors, clubs, observadors, representants... No és el mateix que t'enviïn un vídeo de high-lights que veure en directe el jugador, comprovar en quin estat de forma es troba i conèixer el seu caràcter», explica Paula Calabria, que, juntament amb el seu marit, l'exjugador nord-americà Brad Kanis, dirigeixen l'Europrobasket, una acadèmia de formació de jugadors de bàsquet establerta, des de fa anys, a Fontajau i que aquesta setmana organitzen la tercera edició de la lliga d'estiu. Prop de cinquanta jugadors, la gran majoria nord-americans però també serbis i d'altres nacionalitats, s'estan deu dies a Girona entrenant-se a les ordres de quatre tècnics nord-americans, Europrobasket els contracta especialment per a la lligueta d'estiu, i jugant partits que capten l'atenció d'observadors i clubs: «Avui ja teníem per aquí un representant italià, un club de LEB Or vindrà per veure un jugador concret de qui ja ens ha demanat informació i el cap de setmana, quan tornarem a barrejar els jugadors dels quatre equips, és per a quan esperem més gent». Entre els quatre tècnics que han portat Calabria i Kanis per portar els quatre equips en què es reparteixen els prop de cinquanta jugadors que hi ha l'European Summe League destaca John Coffino. Un veterà entrenador amb molta experiència en el bàsquet universitari nord-americà, però també a Qatar, Xina o Anglaterra. Johnny Griffin s'estava entrenant a Àustria, Muharem Vugdalic a Eslovènia i Nathaniel Eskinaki a Dinamarca.

«Hi ha jugadors de molts nivells. Hi ha un pivot serbi que estava jugant a la primera divisió portuguesa, un altre a Alemanya, a França, a la primera divisió de Puerto Rico... Alguns tenen prou nivell per jugar a LEB Or i alguns dels americans que jugaven en colleges de la NCAA II o de la NAIA també són jugadors molt interessant», explica Brad Kanis que ara, fa uns quants anys, va arribar a Girona per entrenar-se, com a jugador, un temps a l'acadèmia i ha acabat quedant-se a la ciutat i aportant un punt de professionalitat a l'Europrobasket que el projecte no tenia fa unys anys.

«Volem seguir creixent. De cara al futur ens agradaria muntar dues lligues d'estiu; una d'elit per a jugadors que ja estiguin en lligues professionals i una altra més semblant a la d'ara amb jugadors que busquen obrir-se portes», explica Kanis, que, en la seva etapa com a jugador, va passar per moltes lligues diferents. Uruguai, Síria, Qatar, Taiwan, Japó. Kosovo o Marroc són alguns dels països per on va passar Brad Kanis que, aprofitant que estava a Girona al capdavant de l'Europrobasket, ha jugat les dues últimes temporades amb el Quart a Lliga EBA. Passat l'estiu, però, Kanis no tornarà a jugar amb el Quart. Es dedicarà només a fer créixer el projecte que dirigeix amb la seva dona a Fontajau.