El Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) ha donat validesa al recurs que va presentar l'atleta palamosí Adel Mechaal contra una sanció de 15 mesos per haver-se saltat tres controls antidopatge que li havia imposat l'Agència Espanyola antidopatge (AEPSAD). D'aquesta manera Mechaal, que el cap de setmana passat va brillar als campionats d'Espanya emportant-se'n l'or en les proves de 5.000 i 1.500 metres, podrà participar al Mundial de Londres i no perdrà el títol europeu indoor de 3.000 metres.

El TAS admet els problemes del sistema Adams, que s'usa per localitzar els atletes i fer els controls, per donar la raó a l'atleta gironí. La sanció va arribar després que no fos localitzat tres cops, el desembre de 2015 a Palamós; el gener de 2016 al cros d'Elgoibar (que es va perdre per lesió) i l'estiu passat, quan havia d'estar entrenant a Font Romeu i, en qualsevol cas, va canviar de plans per competir a Bèlgica. El cas es va destapar l'agost passat, quan Mechaal no va poder pujar a l'avió que duia l'equip espanyol a Río per participar als Jocs Olímpics precisament per un problema relatiu al programa Adams i els controls. Va presentar les oportunes al·legacions a la IAFF i finalment va poder viatjar i prendre part a les competicions de 1.500 i 5.000, tot i que va quedar eliminat, sense opcions de ser a les finals.

Al desembre el van sancionat, però poc després la Federació Internacional li va concedir la suspensió cautelar del càstig en vista a les seves al·legacions. A finals de gener de 2017, l'AEPSAD el condemnava en ferm a 15 mesos de suspensió després d'haver rebutjat la seva apel·lació. Va ser aleshores quan Mechaal va optar per recorrer al TAS i els primers fruits arribaven a primers de febrer, quan se li tornava a concedir una cautelar de la qual ha gaudit fins ara i li havia permès competir i triomfar el cap de setmana passat al campionat d'Espanya en 5.000 i 1.500; i endur-se l'or continental a Belgrad en l'europeu indoor. Amb la resolució d'avui del TAS, Adel Mechaal està definitivament exculpat i podrà anar al Mundial de Londres del mes que ve.

"Sóc innocent", escrivia fa una estona el palamosí a les xarxes socials. Al costat d'aquestes paraules i penjava un comunicat on explicava que "el TAS ha decidit estimar el recurs d'apel·lació contra la decisió de l'AEPSAD del 16 de gener i l'ha anul·lat". D'aquesta manera "es confirma que no he comés cap infracció de les normes contra el dopatge". "Amb l'enorme satisfacció que em produeix la decisió del TAS, em disposo a continuar la temporada, en la que tot i els moments difícils que m'ha tocat viure i superar, he aconseguit els millors resultats de la meva carrera", tanca l'atleta gironí.