«Ho dic content, no ho dic amb pena. És una decisió que he pensat molt bé i no crec que hi hagi millor comiat que en la cursa a casa, al meu país». Així va resumir la seva imminent retirada del ciclisme l'únic corredor espanyol guanyador de les tres grans voltes, en les que totalitza 7 victòries.

Contador va anunciar una doble notícia: la seva participació a la Vuelta i la seva retirada després de 14 anys de professional el pròxim 10 de setembre al costat de La Cibeles de Madrid. I ho va fer de manera aparentment desenfadada, amb somriure constant, gesticulant, convençut, amb un sentiment intern que només ell coneix. Serà la seva cinquena participació en la cursa que ha guanyat tres vegades, i l'últim tret del millor especialista espanyol en grans voltes de la història,el quart del palmarès de tots els temps, empatat a 7 grans victòries amb el mite italià Fausto Coppi i amb Miguel Indurain. Contador va acabar el darrer Tour en novena posició, «content» pel fet d'haver superat el rosari de caigudes, però conscient que cada vegada tenia més complicat tornar a guanyar la ronda francesa.

El temps passa, i com diu la cançó de Pablo Milanés, «ens anem fent vells», tot i que Alejandro Valverde, amb 37 anys i ara lesionat, faci cas omís al cantautor. En el cas de Contador, desallotjat del podi del Tour des dels seus triomfs en 2007 i 2009, no estar en la lluita pel màxim acaba per resultar inassumible. Pot ser la primera causa d'unadecisió amb la qual ja va «amenaçar» Contador el 2016, però va rectificar i va assegurar que estaria dos anys més en el gran grup. S'ha quedat en un. El seu idil·li amb el Tour no té marxa enrere. Mai ho va tenir fàcil amb la cursa francesa.

Va guanyar l'edició de 2010 i va ser desposseït del títol pel famós positiu per clenbuterol, que al mateix temps li va eliminar el Giro 2011. Després entre els embolics amb Armstrong, caigudes, abandonaments el 2014 i 2016 i resultats secundaris el Tour va posar al madrileny davant el dilema de ser actor secundari o complir «l'amenaça de retirar-se: «Vull dependre de les meves cames, de la meva preparació, no de fer gestes puntuals», va dir Contador abans del següent Tour. El novè lloc a París va ser el pitjor resultat en els seus 9 participacions. I aquest Tour es recordarà per la seva escapada amb Landa als Pirineus. L'era Froome, ja amb quatre títols, és indiscutible; i la nova fornada de corredors, amb Bardet o el mateix Landa al capdavant treu el cap en detriment dels vells lleons del gran grup. Sempre amb el respecte del gran grup, Contador, el corredor més admirat per l'afició, veu de lluny i amb excessiva nostàlgia els seus últims èxits, en la Volta 2014 i el Giro 2015. «Mai no aniré al Tour si no tinc opcions de guanyar», havia dit. I ho complirà.