29 de agost de 2017
29.08.2017

Agustí Planas, un empordanès de 10 anys que s'atreveix amb travessies a mar obert

El nedador del GEN Roses acumula una trentena de participacions en diferents competicions

02.09.2017 | 01:11
Agustí Planas, un empordanès de 10 anys que s'atreveix amb travessies a mar obert

L´Agustí Planas Sala té 10 anys, és del Port de la Selva i neda amb el Grup d´Esports Nàutics de Roses. Mentre amics seus opten per jugar amb esports amb pilota, en els darrers mesos ell s´ha aficionat a la natació en aigües obertes. Ser campió no és ni molt menys el seu objectiu, tampoc és el més ràpid dins l´aigua, destaca més per la constància, però s´ha convertit en un pioner i la seva il·lusió és que més nens i nenes l´acompanyin. A les recents travessies de Roses ja va compartir mar amb més mainada, però gairebé sempre és el més menut. Per aquest motiu, sol emportar-se trofeus en la categoria del més jove i a la Marnaton de Sant Feliu, d´1,5 km, va ser el primer nen que hi participava.

A l´esquena, en Tí, com el coneixen en el seu entorn, acumula una trentena de travessies a mar obert, amb distàncies que van des dels 500 als 2.500 metres, si bé predominen les d´1 i 1,5 km. Aquest any n´ha fet 23 a llocs com Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Llançà, Barcelona, Begur, Calella de Palafrugell, Llafranc, Roses, Caldes d´Estrac, Embassament de la Baells, Palma de Mallorca i al seu poble, entre d´altres. Alguns organitzadors li demanen requisits davant la seva joventut, ja sigui un certificat mèdic i de l´entrenador o un justificant on demostri haver nedat en més travessies.

Llevar-se, a vegades, a les cinc del matí per poder arribar a l´hora a les platges no li suposa cap problema. "M´espero el cap de setmana per sortir a nedar i trobar a tota la colla de nedadors que conec, però m´agradaria que hi hagués més nens", comenta el jove nedador, que també ha practicat taekwondo i bàsquet a Llançà.

Quan salta a l´aigua, l´Agustí es troba amb adults, que el respecten, el saluden i alguns, fins i tot, s´hi acaben fotografiant en acabar la travessa, com el veterà Josep Maria Caireta. Les proves les duu a terme amb neoprè, ja sigui tant per evitar la fredor de l´aigua –s´ha llançat al mar en ple hivern– com per possibles picades de medusa. "Mai m´han picat, no em fan por, però sí respecte, si les veig ja m´aparto", confessa.

Les classes a la piscina de Roses

La passió per les travessies d´aigües obertes va arribar-li amb 7 anys, el 2014, quan el seu pare, Manel Planas –cofundador de Salasalut amb la seva dona, Rosa Sala, i net d´un dels membres de la junta del Club Natació Sabadell– el va apuntar a la prova que es fa al Port de la Selva per la festa major. "Encara no sabia nedar gaire, però em va agradar molt, després vaig començar a fer classes de natació a la piscina de Roses. Allà vaig conèixer en Jaume Pujol i l´estiu següent em va animar a apuntar-me a la travessia de Llançà, d´1,2 km, que anava de Grifeu al Port", recorda el nedador benjamí.

Seguint amb la natació, la seva passió i el que el fa gaudir, el selvatà col·lecciona casquets. Ja en té més d´un centenar, un dels quals del reconegut Damián Blaum, que va entregar-li personalment a la Marnaton de Barcelona de l´any passat. Tot i les medalles de prestigi que acumula l´argentí, es fixa amb l´olímpic barceloní Jorge Pérez:"M'agradaria nedar i gaudir com ell", conclou l´Agustí, a punt per cursar 6è de Primària a l´escola Les Clisques. Abans de tornar a les classes però, a l´agenda té apuntades més travessies: l´Escala, Olot, Cadaqués i Calella ja l´esperen i el que queda del 2017 també serà a l´Estartit, Banyoles i al Port de Barcelona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Buscador de deportes