Olga Praderas és entrenadora de bàsquet des dels 16 anys. Ara en té 51 i exerceix de directora tècnica de la Unió Maristes Vedruna i impulsa, des d'en fa sis, juntament amb Ruth Espuche, la Jornada de l'Esport femení de Girona que pretén trencar estereotips i visualitzar la necessitat d'impulsar la pràctica esportiva entre les dones. Durant tot el matí d'aquest diumenge (de 9.30 a 13.30) a les places Salvador Espriu i Calbet i Rubalcaba, nenes, noies i dones podran iniciar-se i practicar fins a 21 disciplines diferents. Des de les més conegudes (futbol, bàsquet, patinatge, vòlei, hoquei, gimnàstica, handbol, atletisme o tennis) fins a aquelles menys conegudes (marxa nórdica, Jiu Jitsu, paleotraining). «Les noies poden fer l'esport que vulguin», assegura Praderas amb contundència, afegint que «l'esport femení és igual d'atractiu que el masculí i això ho hem de transmetre a la societat».

Praderas fa xerrades als instituts (aquest curs ha arribat a 1.700 alumnes) exposant les desigualtats que encara hi ha entre l'esport que practiquen els homes, i el que fan les dones. Ha vist de tot. Des d'un noi que quan era petit feia ballet «i la seva àvia el va desapuntar per inscriure'l a futbol», fins el que passava amb el kick-boxing en anteriors jornades de l'esport femení: «era una disciplina que tenia molt d'èxit, les nenes feien cua i quan els preguntaves si els havia agradat deien que sí. Però després, el deies si s'hi apuntarien, i deien que no. Que els havia agradat però que no s'hi apuntarien. I això era perquè no està ben vist socialment que una noia faci aquesta disciplina».

Així, a partir de la seva experiència personal com a entrenadora, va adonar-se que «perquè les noies poguessin fer més esport era necessari que hi hagués una major acceptació de la seva pràctica esportiva per part de les families, de la societat i d'elles mateixes. Calen diverses actuacions i una és visualitzar-ho a la resta de la societat. Per això no fem les jornades en un espai tancat i les portem al centre de Girona, i impulsem més d'una vintena de disciplines, no només aquelles que semblen destinades a les noies». Praderas considera que «les noies tenen molt baixa autoestima quan s'enfronten a la pràtica esportiva» i això sovint provoca que acabin abandonant-la. Una de les explicacions que hi dona és que «quan son petites i van creixent constantment les estem sobreprotegint, els hi diguem que no es moguin perquè poden caure. I a l'hora de la veritat, l'Edurne Pasaban és capaç de pujar els 14 8.000 del planeta», afirma.

Praderas considera que les anteriors edicions de la Jornada de l'Esport femení han servit per «trencar el gel» a l'hora de llançar nenes, noies i dones a fer esport. «Hem millorat en aquest sentit i també en la sensibilització social», destaca. L'any passat la jornada va reunir 1.500 persones i l'objectiu, diumenge, és intentar superar aquesta xifra perquè tothom qui ho prova «vol tornar i repetir l'experiència». «El més bonic és que la nena petita, l'adolescent i la mare facin activitats i que, per un dia, el pare les acompanyi», afageix la promotora de l'esdeveniment d'aquest cap de setmana.

Olga Praderas no amaga que l'objectiu és que arribi un dia en què no sigui necessari organitzar una Jornada com la de diumenge. «Esperem que arribi el moment que no calgui perquè que hi hagi igualtat per accedir a fer una activitat esportiva, que en el fons, serveix per inculcar valors i formar persones», admet. Ara mateix, però, els números assenyalen que la desigualtat és important. Mentre en l'esport escolar hi ha una proporció del 40-60% entre nenes i nens, en el federat només el 23% de les llicències són femenines.

Abans de la Jornada de diumenge, Praderas intervindrà demà (19.00), a l'Aula Magna de l'Euses de Salt, en la Trobada de debat «Dona un pas per l'esport: trencant estereotips», amb la conferència L'esport de nena a dona. Tot seguit es farà un debat amb la presència de Noemí Jordana, Laura Garcia (organitzadora de la cursa de la dona), Bernat Juliol (professor d'Educació Física), Adrià Martín (director del grau en CAFE de l'EUSES) i Coral Vila (entrenadora del GEiEG de rugbi i professora d'Educació física).