Albert López va morir l'11 de maig del 2015. Tenia vint-i-un anys i havia estat lluitant contra el càncer des de l'adolescència. Una malaltia que l'havia atacat tres cops. El primer va ser l'any 2011, quan va decidir treure's un bony a l'esquena que s'havia notat gairebé dos anys abans en un partit amb el cadet del Granollers que, fins llavors, tothom havia considerat benigne; i la tercera, el desembre del 2014, quan el gironí, que ja havia anat superant diferents operacions i tractaments de quimioteràpia, havia canviat de somni: d'arribar a professional de l'handbol a ser arquitecte.

Amb el tercer càncer al davant, en aquest cas de pulmó, Albert López va decidir plantar cara a la malàltia amb alguns dels valors que, segons ell mateix explicava, li havia donat l'esport. L'handbol que havia practicat primer al Fornells i després al Granollers: «Respecte, disciplina, no rendir-se ni tirar la tovallola, les ganes de lluitar... ». En el tombant entre el 2014 i el 2015, Albert López Ortega, o Fari com el coneixien en el món de l'handbol, va posar en marxa viviracontracorriente.com per explicar a través de les xarxes socials la seva lluita contra el càncer i la seva filosofia de viure contra corrent convertint-se en el «pilot» de la seva vidaviviracontracorriente.com. «En un principi era una ximpleria, em pensava que ho seguirien quatre o cinc persones, però el tema es va anar fent gran i he rebut suport no només de gent de l'handbol, sinó d'equips d'altres esports...», explica Albert López en una entrevista aquest diari a finals de febrer d'aquell any. Els vídeos del jove esportista gironí van tenir molt ressò a la xarxa i Pep Santiago, un director nascut a Sant Feliu de Guíxols que en aquella època s'estava formant en direcció de documentals a l'ESCAC de Barcelona, s'hi va interessar després de veure el primer dels que Albert López va penjar. «M'hi vaig posar en contacte a través d'un amic comú; ell em va dir que buscava la manera d'explicar la seva lluita i jo li vaig contestar que el podia ajudar a través del format documental», relata Pep Santiago que, en els mesos següents, va seguir el dia a dia d'Albert López per gravar, amb l'ajuda d'un petit equip amb Pep Bosch, també gironí fent de director de fotografia i de càmera, el que s'ha acabat convertint en el documental Pilotos.

« Pilotos és la manera com l'Albert anomenava la gent que el seguia i l'acompanyava en la seva lluita», apunta Santiago que té enllestit el seu treball a falta de part de la seva feina de postproducció, per a la qual ha obert una campanya de micromecenatge a través de Verkami. Es necessiten 7.600 euros per completar el procés i, a manca de 22 dies, per tancar la campanya a Verkami ja s'han superat els 5.000 euros: «La nostra intenció amb el documental és continuar difonent la filosofia de l'Albert. Ajudar a lluitar contra els efectes secundaris del càncer; amb un somriure no eliminaràs la malaltia, però sí que plantes cara als problemes per comunicar-se, a l'aïllament i a la depressió que afecten molts malalts de càncer i a les seves famílies». Les col·laboracions a Verkami es poden fer des d'1 euro.

En els 60 minuts de Pilotos es veuen imatges del dia a dia d'Albert López gravades per l'equip de Pau Santiago en aquells mesos, però també hi ha entrevistes amb el seu entorn -mare, germà o parella- a més de fragments dels vídeos que ell publicava en les xarxes socials de viviracontracorriente.com. «Tenia una manera molt directa de comunicar-se per explicar com s'enfrontava al càncer, parlant-ne sense perdre el somriure ni deixar de lluitar», detalla Santiago que espera poder estrenar el documental aquest estiu. La idea és portar Pilotos

«Ens agradaria que també es pogués veure per televisió perquè continués sent una font d'inspiració per a molta gent», conclou el director de Pilotos.