Tornar a les semifinals de la Lliga de Campions, després de dos cursos fora, és l'objectiu que persegueix el Barcelona en l'enfrontament que s'obre avui contra el Roma (20.45), en una eliminatòria en la qual els blaugrana són favorits i comptaran amb tot el seu arsenal d'efectius, inclòs Sergio Busquets, que ahir es va entrenar amb normalitat.

Els d'Ernesto Valverde, l'únic club europeu que no ha perdut en la seva lliga, arriben al partit en un bon moment, amb la recuperació física de Leo Messi, que ja va jugar uns minuts davant el Sevilla després de perdre's els dos partits amistosos amb la selecció argentina. L'efecte Messi, que ha marcat en els últims set partits, es va deixar notar en el Pizjuan, ja que va aparèixer en l'última mitja hora quan el Barça perdia per 2-0 i al final un gol seu va acabar per igualar el partit a última hora.

El Barça, líder destacat de la Lliga i classificat per a la final de la Copa del Rei, no cau com a local a Europa des de l'1 de maig del 2013, quan el Bayern de Munic li va endossar un 0-3 en les semifinals de la competició. Els blaugrana, des d'aleshores, han aconseguit 23 triomfs i dos empats, encara que aquests dos últims (Juventus, 2017; Atlètic de Madrid, 2014) els van fer fora de la competició. En la present Lliga de Campions, el Barça ha marcat 11 gols a casa i només n'ha encaixat un, però té pendent arribar a les semifinals de la màxima competició europea, cosa que no ha aconseguit en les dues últimes temporades. En totes dues, l'equip de Luis Enrique Martínez va caure en quarts. L'any passat front a la Juventus de Torí (3-0 a Itàlia; 0-0 al Camp Nou) i fa dos va ser l'Atlètic de Diego Simeone qui es va desfer del Barça (2-1 al Camp Nou; 2-0 al Calderón).

Per al partit d'avui, Ernesto Valverde només té un dubte. Amb la segura reaparició de Sergio Busquets, després de recuperar-se d'una petita fissura al dit del peu que l'ha deixat fora de joc en les últimes tres setmanes; la presència de Paulinho o de Dembélé determinarà el dibuix tàctic. n les altres deu posicions, no hi ha dubtes, ja que Valverde no pot comptar per als partits d'aquesta Lliga de Campions amb Coutinho, que ja va jugar amb el Liverpool aquesta mateixa competició. Si juga Paulinho, Valverde tindrà més consistència en la medul·lar; si es decideix per Dembélé, disposarà de més pólvora en atac, una faceta en la qual espera recuperar Luis Suárez, que no marca a Europa des del març de l'any passat.

El Roma arriba a Barcelona amb una bona notícia, la convocatòria del belga Radja Nainggolan, recuperat d'un problema muscular, i amb una altra negativa: l'absència per lesió del turc Cengiz Under. Després de guanyar el Chelsea, apartar l'Atlètic Madrid de les eliminatòries i derrotar el Xakhtar Donetsk en els vuitens de final, el Roma es va convertir, al costat del Sevilla, en la revelació d'aquesta Copa d'Europa i arriba al Camp Nou amb ganes de seguir sorprenent.

El tècnic Eusebio Di Francesco va aconseguir recuperar Nainggolan, que s'havia retirat en l'últim partit de la Lliga empatat 1-1 contra el Bolonya a causa d'un problema muscular, i també el volant Lorenzo Pellegrini, que també es va perdre per lesió el duel de dissabte.

No estarà al Camp Nou l'extrem turc Under, una de les grans intuïcions del director esportiu del Roma, l'espanyol Monchi, en l'últim mercat estiuenc, que el va fitxar procedent de l'Istanbul Basaksehir a canvi de 13 milions d'euros. És una baixa significativa per al Roma, ja que en la seva primera temporada en la Sèrie A (Primera Divisió), Under ha jugat 24 partits i ha marcat sis gols, entre ells els gols determinants per als triomfs contra Verona, Benevento i Udinese.

Així, Di Francesco apostarà amb tota probabilitat per Stephan El Shaarawy com a extrem dret en substitució del turc, amb l'argentí Diego Perotti a la banda esquerra i el bosnià Edin Dzeko com a únic davanter. Dzeko és el líder ofensiu del Roma i va posar la seva firma en els moments clau de la campanya europea del seu equip, en marcar un doblet el Chelsea a Stamford Bridge i en anotar el gol decisiu contra el Xakhtar per passar a quarts. A més, ja sap el que és marcar al Barcelona al Camp Nou, encara que els records d'aquell partit no són positius per al Roma, ja que la visita als blaugrana en la fase de grups del 2015 va acabar amb un 6-1 per als locals.

El 4-3-3 de Di Francesco veurà el brasiler Alisson Becker a la porteria, amb Alessandro Florenzi, l'argentí Federico Fazio, el grec Kostas Manolas i el serbi Aleksandar Kolarov, que formaran la línia defensiva de quatre. Al centre del camp actuarà el capità Daniele De Rossi, amb l'holandès Kevin Strootman i, segurament, Radja Nainggolan, encara que els romans hauran d'avaluar encara si el belga, que acaba de recuperar-se, pot aguantar el ritme d'un partit de tanta exigència.