El Barça, tot i el 4-1 que havia aconseguit en el partit d´anada ara fa una setmana, va signar anit una debacle històrica en caure per 3-0 a l´Olímpic de Roma. Els gols del bosnià Edin Dzeko, l´italià Daniele De Rossi i el grec Kostas Manolas, aquest últim amb un cop de cap al 82, van permetre als locals signar una gesta més que merescuda contra un rival, el blaugrana, que va ser víctima de la seva passivitat.

El tècnic del Barcelona, ??Ernesto Valverde, va apostar pel mateix onze que havia sortit victoriós al Camp Nou en l´anada, amb el migcampista Sergio Busquets a l´equip titular encara que no estava en el seu millor moment de forma després d´una fractura en un dit del peu dret. Havia advertit Valverde durant la prèvia que els seus necessitaven equilibri per defensar el marcador i per això va apostar per molta qualitat tècnica al mig del camp.

Tot i això, el Roma va sortir amb un 3-5-2 que li va donar grans dividends, ja que la superioritat numèrica al centre del camp va dificultar notablement la circulació de pilota d´un Barcelona que no podia sortir amb molts tocs des de la defensa i que estava obligat a fer passades llargues.

El conjunt català va tenir una primera tímida ocasió amb un xut de Sergi Roberto (m. 5) que el porter brasiler Alisson Becker va aconseguir rebutjar; tot just seixanta segons després va ser castigat amb l´1-0 de Dzeko, que va desencadenar l´eufòria total dels quasi 56.500 aficionats de l´Olímpic. Daniele De Rossi va servir a Dzeko amb una gran passada vertical i el bosnià va controlar, va aguantar la pressió de Jordi Alba i va empènyer la pilota amb la cama esquerra alimentant el somni de la Roma.

Alessandro Florenzi al carril dret i el serbi Aleksandar Kolarov a l´esquerre van aconseguir generar moltes centrades perilloses i als italians els van faltar pocs centímetres per ampliar distàncies abans del descans. Al 29, Schick va rematar de cap després d´una centrada de Fazio, que va acompanyar l´atac dels romans, i va enviar la pilota fora per pocs centímetres mentre que en el 37 va ser Dzeko qui es va apropar al segon gol amb un altre cop de cap que el porter alemany Marc-André Ter Stegen va enviar a córner.

Van ser els intents més perillosos d´una Roma valenta, que va anul·lar completament Messi en els primers 45 minuts i que va enviar el Barcelona als vestidors amb l´obligació de canviar d´actitud en la represa per evitar desagradables sorpreses.

Sense reacció

No obstant això, la segona meitat va començar amb el mateix guió que la primera, amb una Roma molt agressiva que estrenyia amb tot a la recerca del gol que reobrís l´eliminatòria.

Davant d´un Barcelona encara molt passiu, Dzeko va rebre una passada a l´espai, va defensar la pilota i va esperar que Gerard Piqué la toqués per forçar una pena màxima. El col·legiat francès Clement Turpin es va prendre alguns segons per pensar-ho i al final va indicar el punt de penal.

Es va encarregar de la transformació el capità De Rossi, que va superar Ter Stegen amb una fuetada amb la seva cama dreta fent pujar el 2-0 al marcador. Era el minut 63, quedava encara mitja hora de joc i l´Olímpic cada cop creia més en les opcions de viure una nit històrica.

En aquest escenari, la Roma va seguir apretant a la recerca del tercer, davant un Barça que no mostrava cap mena de reacció i que semblava dirigit al desastre. Radja Nainggolan va tenir el 3-0 amb un xut que va sortir fora per ben poc; també De Rossi el va buscar, amb la mateixa poca fortuna.

Li faltava molta brillantor al conjunt blaugrana, que no va despertar fins a un quart d´hora per al final. Messi va provar-ho amb l´esquerra, però no se´n va sortir. Di Francesco va moure la banqueta i va posar tota la carn a la graella, fent entrar Under i El Shaarawy. Aquest últim, al 79, va rematar una excel·lent centrada de Florenzi a boca de canó. Si no va marcar va ser perquè Ter Stegen va aparèixer a temps per salvar els mobles. Estava massa passiu el Barça i ho va pagar molt car. Al 82, Manolas es va anticipar tothom i va rematar de cap una centrada d´Under. Era el 3-0 i el més difícil ja estava fet. L´entrada a la desesperada d´Alcácer i Dembélé no va canviar res. Els d´Ernesto Valverde, incomprensiblement, es van deixar remuntar a l´Olímpic i van caure eliminats de la Lliga de Campions. Va ser a quarts i per tercera temporada consecutiva.

  • Qui és el responsable de l'eliminació del Barça a la Champions?