El mític Madison Square de Garden de Nova York va ser l'escenari de l'All Star de l'NBA del 2015. Un partit en què, per primer cop en la història del bàsquet nord-americà, una parella de germans eren els pivot titulars dels equips de les conferències Est (Pau Gasol) i Oest (Marc Gasol). El salt inicial entre tots dos al Madison és una imatge icònica del bàsquet català que es tornarà a repetir a Girona el diumenge 8 de juliol. El Pau vs Marc és un partit benèfic que els dos germans nascuts a Sant Boi de Llobregat, encara en actiu a l'NBA amb San Antonio Spurs i Memphis Grizzlies, han organitzat per rememorar el salt inicial de l'All Star de Nova York tornant a enfrontar-se al capdavant de dos equips formats per jugadors referents tant del bàsquet europeu com el nord-americà. El partit es jugarà al pavelló de Fontajau el diumenge 8 de juliol, a les vuit del vespre, i avui comença el procés de venda d'entrades per internet a través de Koobin i de la mateixa pàgina web de l'esdeveniment: pauvsmarc.com.

A menys d'un mes per al partit, el partit Pau vs Marc agafa forma amb les primeres confirmacions dels primers jugadors que acompanyaran els dos germans en el partit. De moment, se sap que a l'equip de Pau Gasol hi haurà el veterà pivot del Madrid Felipe Reyes, el jugador amb més partits disputats de la història de la lliga ACB, i el també pivot, però en aquest cas del Barça, Pierre Oriola. Mentre que jugant amb Marc Gasol s'han desvelat els noms de l'aler pivot blaugrana Víctor Claver i d'un bon amic del pivot dels Grizzlies: Fernando San Emeterio. L'actual aler del València i Marc Gasol varen coincidir durant dues temporades a l'Akasavayu Girona i mantenen la relació des de llavors, a banda que també han coincidit a la selecció espanyola.

Des d'un primer moment, els organitzadors del Pau vs Marc han estat explicant que el partit reunirà «algunes de les estrelles més importants del bàsquet europeu i nord-americà». Però, de moment, més enllà dels dos Gasol, tots els noms que han sortit fins ara són de jugadors de l'ACB. En els dies vinents, a través de la pàgina web del partit, s'aniran sabent els noms dels jugadors NBA que seran a Fontajau el 8 de juliol.

Un que té molts números de ser-hi, si la lesió muscular que es va fer en el tram final de la temporada no ho impedeix, és Ricky Rubio. Ara fa algunes setmanes, el base dels Utah Jazz de l'NBA va penjar un vídeo a les seves xarxes socials explicant que seria a Girona, però llavors els organitzadors del Pau vs Marc encara no havien fet públic cap nom i el base català va esborrar el vídeo que havia penjat.

Un partit de caire benèfic

Amb les entrades a 20 i 50 euros en un pavelló amb més de 5.000 localitats és factible que el partit doni beneficis econòmics i, en aquest cas, la idea de Pau i Marc Gasol és que aquests diners reverteixin en clubs de bàsquet base amb pocs recursos. El caràcter benèfic del Pau vs Marc serà vehiculat a través de la fundació que tenen els dos germans. La Gasol Foundation centra les seves iniciatives en la promoció d'hàbits saludables amb programes com «Zero Obesitat Infantil» que treballen per aconseguir un canvi sostenible i saludable en l'alimentació de famílies en risc d'exclusió social.

Més enllà del partit de diumenge a la tarda, el Pau vs Marc omplirà de bàsquet Girona aquell cap de setmana amb seguit d'activitats paral·leles, una fan zone, competicions de 3x3 concursos d'esmaixades, de tirs impossibles...

Girona i Marc Gasol

Un partit per rememorar l'All Star del 2015 a Nova York es podria haver celebrat a molts llocs. A Barcelona, a Madrid o a Memphis, ciutat que ha vist jugar els dos germans a l'NBA, però la ciutat escollida ha estat a Girona i aquí hi ha tingut molt més a veure Marc Gasol que no pas el seu germà. El vincle amb Girona del pivot dels Grizzlies és molt gran des del seu pas per l'Akasvayu Girona entre el 2006 i el 2008.

Aquelles dues temporades el varen marcar, esportivament i personalment, i el pivot sempre ha continuat vinculat a la ciutat. Marc Gasol va crear aquí la seva escola de bàsquet, que rebatejada despés com a Bàsquet Girona, s'ha estrenat aquest any en categories sèniors amb un equip a Lliga EBA entrenat per Quim Costa. Marc Gasol és el president i, des de Memphis, segueix amb atenció el dia a dia d'un club que vol aglutinar el millor bàsquet masculí de la demarcació i, en un futur més o menys proper, aspirar a recuperar el bàsquet professional masculí per a la ciutat. Fa poques setmanes, el Bàsquet Girona va firmar un acord de col·laboració amb el Girona FC.