L'Ajuntament de Banyoles ha signat un acord de col·laboració amb Solidaritat Olímpica del Comitè Olímpic Internacional (COI), a través del Comitè Olímpic Espanyol (COE), per posar en marxa a la ciutat tres projectes d'inclusió social a través de l'esport destinats a nens i joves. Es tracta de tres iniciatives vinculades a la pràctica de la natació, a la realització d'activitats socioesportives i a l'oportunitat d'intercanviar experiències amb esportistes olímpics.

El projecte Natació per a tots es dirigeix als alumnes de 3r de primària de Banyoles amb l'objectiu d'oferir-los un curs de natació gratuït al Club Natació Banyoles, impartit per professionals de la natació, perquè aprenguin a nedar o, si ja en saben, en millorin la pràctica. El Natació per a tots començarà el pròxim curs escolar i s'allargarà durant tot el mateix.

El projecte Tarda jove és una iniciativa socioesportiva destinada a joves d'entre 12 i 18 anys en l'àmbit extraescolar. El projecte proposa als joves que decideixin quina activitat esportiva volen fer i, també, la seva planificació en el marc d'un mètode d'ensenyament basat en l'estil educatiu no directiu. L'objectiu és fomentar la lliure exploració, el descobriment guiat i la resolució de problemes sota l'acompanyament d'un equip directiu. Les sessions socioesportives seran setmanals i coincidiran amb l'inici del pròxim curs escolar.

El darrer projecte inclusiu que implantarà Banyoles consisteix en la visita d'esportistes olímpics a centres educatius de la ciutat durant el primer trimestre del pròxim curs escolar, 2018-2019, per permetre als alumnes intercanviar experiències amb ells.

Segons l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, «és la segona vegada que col·laborem amb Solidaritat Olímpica del COI a través del COE». Segons l'alcalde, «la vinculació de la ciutat amb el moviment olímpic sempre ha estat molt important i va més enllà de l'esport, es relaciona amb els valors olímpics i d'inclusió social». A l'acte de presentació també hi ha assistit Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE).

La relació de col·laboració entre l'Ajuntament de Banyoles i el Comitè Olímpic es remunta el 1992 amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, quan Banyoles va ser subseu olímpica de rem. Aquesta relació, més tard fructificaria amb un acord per impulsar a la ciutat, el 2011, el projecte Esport i activitat física per a la inclusió social. El 2015, Banyoles consolida la seva vinculació olímpica i es converteix en la seu del Centre d'Estudis Olímpics de la Universitat de Girona. Com a conseqüència d'això, la Càtedra d'Esport i Educació Física va cedir a la ciutat el fons bibliogràfic de l'Acadèmia Olímpica del Comitè Olímpic Espanyola que actualment es troba a la Biblioteca Comarcal del Pla de l'Estany, situada a Banyoles.

Fruit de la importància que té l'esport per Banyoles, l'Ajuntament feia temps que volia consolidar programes socials vinculats a l'esport com aquests.