El ciclista colombià Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) va aconseguir adjudicar-se la primera etapa del Tour de França, de 201 quilòmetres, i es converteix d'aquesta manera en el primer portador del mallot groc de la prova d'enguany. Gaviria va aconseguir imposar-se amb un final a l'esprint, després d'una etapa de 201 quilòmetres entre les localitats de Noirmoutier-en-l'Île i Fontenay-le-Comte. Com a cada Tour la primera jornada ja sol ser decisiva o depara sorpreses i, aquesta edició, no ha decebut en aquest aspecte: Chris Froome (Sky), a cinc quilòmetres de l'arribada, va patir una ciguda i Nairo Quintana (Movistar) va topar amb una illeta i va rebentar la roda manca de tres quilòmetres.

Gaviria, debutant en el Tour, va aconseguir imposar-se a l'arribada massiva, a Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), mentre que l'alemany Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) va aconseguir creuar la línia d'arribada en tercera posició.

Els que han sortit més mal parats en aquesta estrena van ser, sense cap mena de dutbte, el vigent campió, Froome, i Quintana. El britànic va acabar la primera etapa a 51 segons del guanyador, després de sortir de la carretera i caure a l'herba quan només quedaven cinc quilòmetres, mentre que el colombià va perdre 1:15 després de rebentar la roda amb poc més de tres quilòmetres per davant.

En una jornada, a priori, tranquil·la, passant pel País del Loira, amb un perfil completament planer al costat de la costa atlàntica, només una fuga de tres francesos, formada per Kevin Ledanois (Fortuneo-Samsic), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) i Jérôme Cousin (Direct Energie) va perturbar la calma del grup en els primers quilòmetres.

A base de relleus, els tres ciclistes escapats van anar mantenint el seu avantatge, d'entre dos i tres minuts, mentre, per darrere, els homes del Movistar vigilaven de prop al gran favorit per la victòria a París, el britànic Chris Froome (Sky). El vigent campió, que va ser rebut amb xiulets en la presentació, va gaudir d'un dia més tranquil en la jornada d'ahir.

A La Tranche-Sur-Mer, Cousin es va adjudicar l'esprint intermedi, gens disputat, i la distància amb el grup va començar a disminuir. De mica en mica, el gruix de ciclistes va anar reduïnt les distàncies a mesura que s'acostaven a Fontenay-le-Comte.

Amb Ledanois coronant en primer lloc l'únic port del dia (Côte de Vix, quarta categoria), el LottoNL-Jumbo va començar a apretar en el grup per neutralitzar el trio de la fuga. Ledanois va ser atrapat a manca de 20 quilòmetres, mentre que els altres dos van ser engolits a 13 quilòmetres de l'arribada.

Els favorits a l'esprint es començaven a situar i, a 10 quilòmetres pel final hi va haver la primera caiguda, que va trencar el grup. Més tard Froome acabaria per terra i Nairo Quinanta rebentaria les rodes en un final més accidentat de l'esperat. Ja als carrers de Fontenay-le-Comte, Gaviria va aconseguir imposar-se en una apretada arribada.

Avui la prova continuarà amb la disputa d'una etapa també completament planera entre les poblacions de Mouilleron-Saint-Germain i La Roche-sur-Yon sobre 182,5 quilòmetres de distància que posaran el grup en tensió.