Banyoles continua amb la seva aposta ferma i decidida pel triatló. Després d´acollir a principis del mes de juliol el Campionat d´Espanya de triatló i aquatló i, també, el classificatori europeu per als Jocs Olímpics de la Joventut, ahir es va confirmar que el 7 i 8 de setembre de l´any que ve, la capital del Pla de l´Estany serà la seu d´una prova de la Copa del Món de triatló. L´alcalde Miquel Noguer ho va anunciar al mateix temps que apuntava la possibilitat de poder comptar amb alguns dels millors triatletes del panorama internacional en un any preolímpic. Noguer va citar els noms del tricampió mundial Mario Mola i d´una referent també espanyola de categoria femenina com la banyolina Carolina Routier en referir-se a figures que espera que assisteixin a aquesta cita.

L´alcalde està convençut que l´elit del triatló acudirà a Banyoles per la proximitat dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i per ser la Copa del Món una prova classificatòria. Noguer va agrair a més a més a la Federació Internacional i a la Federació Espanyola que acceptessin la petició de Banyoles de canviar la data inicialment prevista del 14 i 15 de setembre per la del 7 i 8 per no coincidir amb la Travessia que anualment se celebra en aquesta localitat del Pla de l´Estany i prevista per aquestes dates. Noguer es va referir també al suport dels triatletes perquè s´acordés aquesta variació del calendari i va explicar que, «per a ells, és meravellós aquest espai per nedar, anar en bicicleta i córrer».

Banyoles presumeix ara de nou anys seguits de competició internacional de triatló i de ser una de les dues úniques cites de l´estat de Copa del Món juntament amb Madrid. L´any 2012 ja es va celebrar una prova de la Copa del Món de triatló a Banyoles. Precisament aquest cap de setmana de setembre, Banyoles albergarà també una prova de Copa del Món de Triatló Paralímpic, igualment classificatòria per a Tòquio 2020. L´Ajuntament preveu que l´organització d´aquestes competicions comporti un pressupost d´entre 200.000 i 225.000 euros, encara que s´ha d´acabar de concretar exactament.

«Volíem una competició d´alt nivell esportiu un any més a Banyoles. Serà una Copa del Món de triatló amb el suport de les federacions i sobretot el suport del triatletes, que se senten bé i a gust competint a Banyoles», sentenciava ahir al migdia l´alcalde durant l´anunci de l´adjudicació de la prova. El mes de juliol passat, el garrotxí Genís Grau i la gallega Melissa Alonso van imposar-se al campionat d´Espanya de triatló celebrat a la capital del Pla de l´Estany.