Ara fa un parell d'anys, just abans de la primera edició en què La Tramun va entrar dins el circuit UCI i va canviar el punt d'arribada de Salt a Girona, l'històric impulsor de la prova i promotor de la bicicleta de muntanya a Girona, Fidel Freixes, explicava com s'havia anat fent gran de la mà del BTT Fornells una prova que havia començat com una petita cursa ciclista del club esportiu del col·legi Bell-lloc.

«No tenim cap més ambició que fer una cursa de BTT com ens agrada, no ho fem per diners, tots els que hi treballem ho fem de manera altruista i, quan tenim diners, els dediquem a ajudar que puguin venir gent de fora pagant part de la seva estada aquí. A mi el que m'agradaria és tenir diners per portar aquí els millors de tot el món, per fer més dies, amb més serveis per a la gent...». I ara, quan La Tramun arribarà diumenge a la seva vintena edició, Freixes pot veure com la prova ha anat seduint bona part d'aquells «millors especialistes del món» de qui ell parlava perquè d'aquí a tres dies a la sortida de la Vall d'en Bas hi haurà més d'un centenar de ciclistes internacionals arribats d'una quinzena de països diferents.

Molts italians, entre ells el cinquè classificat en el darrer Campionat de bike-marató i vigent subcampió d'Europa Samuelle Porro, francesos, britànics, belgues com el guanyador de fa dos anys Sebastian Carabin, alemanys com el seu campió nacional Julian Schelb, del nord d'Europa (per exemple el noruec Oleg Hem va ser desè en el mundial i la seva compatriota Gunn-Rita Dahle, cinc cops olímpica aconseguint l'or als Jocs d'Atenes 2004), de Suïssa...

Més enllà dels noms més destacats, tant els de fora com els de casa (Ismael Ventura, Joan Llordella, Umbert Almenara, Clàudia Galícia, Laura Ter­rades...), La Tramun manté la seva essència, una prova de BTT que s'escapoleix de les pistes per centrar-se en els corriols que els organitzadors netegen i preparen durant bona part de l'any. La sortida es mou una mica, dels Hostalets a Sant Esteve d'en Bas, i la cursa també es fa un xic més llarga, arribant als 77 quilòmetres, i augmentant el desnivell sobretot en la primera meitat del recorregut. En total, 2.530 metres de desnivell positiu i 2.932 metres de desnivell negatiu.

Els habituals de La Tramun es trobaran molts corriols nous. Poc després de la sortida, per estirar el grup, els participants es trobaran amb una dura pujada fins a Xenacs abans d'encarar una baixada, nova en aquesta edició, per un corriol de quatre quilòmetres amb diferents esglaons que precedeix a més pujades i baixades fins arribar a l'Hostal del Fang, on comença la versió curta de La Tramun i on també s'entra en la segona part de la cursa llarga que són 33 quilòmetres sense pujades llargues però plenes de cor­riols, que pugen i baixen, fins a l'arribada al pavelló de Fontajau.