El català Marc Márquez (Repsol Honda RC 213 V) va vèncer en el Gran Premi del Japó de MotoGP, aconseguint el seu setè títol mundial i el cinquè en la categoria de MotoGP amb prou feines 25 anys, el més jove de la història en aconseguir-ho. Una caiguda d'Andrea Dovizioso (Ducati Desmosedici GP18) en la penúltima volta li va lliurar en safata el guardó. Sense haver acabat la temporada, Marc Márquez ja pensa en la pròxima després de manifestar que llavors tindrà «la pressió de tornar a lluitar per un altre títol». «Espero que sigui la tònica de tota la meva carrera esportiva, perquè això significarà que tinc nivell», va dir, assegurant que ho celebraria com l'ocasió es mereix. «Aquest és l'objectiu i la mentalitat de qualsevol esportista, no posar-te límits, i per això treballes tot l'any per aconseguir-ho. Això et dona més motivació per sumar el següent rècord, ja que qualsevol esportista, com més guanya, més vol. Si treballes bé arriben aquests moments, que són els més bonics de celebrar». Márquez va confirmar que aquest desembre s'operarà de l'espatlla, que se li va dislocar durant la celebració. «No he volgut dir-ho durant la temporada perquè no ho sabessin els meus rivals, però a alguns grans premis he arribat tocat perquè l'espatlla dreta m'havia sortit en alguns entrenaments».

El pilot de Cervera ja forma part dels pilots més importants de la història del motociclisme. «Set títols es diuen de pressa. Quan ho sento, penso que són molts; però la il·lusió i les ganes són les mateixes que amb el primer. Espero que me'n quedin molts més al davant. S'ha de celebrar tot moment bo, els dolents ja arriben sols. L'any que ve hi haurà una altra vegada la mateixa pressió, però ja arribarà», confessava, exultant. A més, va restar importància al fet d'igualar els cinc campionats en la categoria reina de l'australià Mick Doohan. «Pots aconseguir moltes victòries, moltes poles, ser molt espectacular, però al final et guies pels set títols amb els quals et retires. Igualar Doohan, al qual tenia present per les seves batalles amb Crivillé... Ara li faré una abraçada i li diré que ho sento», bromejava.

El cerverí, que va sortir des de la sisena posició, es va situar tercer en la primera corba i segon, després de «Dovi», abans de completar el primer gir. A quatre voltes del final va aconseguir avançar l'italià en la corba 9. Sota pressió, Dovizioso va dir prou amb la seva caiguda. Al costat de Márquez van acabar Cal Crutchlow, segon, i el també català Àlex Rins, tercer. Rossi va acabar quart per davant de Bautista, Zarco, Viñales i Pedrosa. «No imagines que en sis anys puguis guanyar cinc títols; és un somni i no em vull despertar. Encara que soc conscient de la dificultat que té, no vull ser conscient del que he aconseguit i així l'any que ve començaré com si no hagués aixecat cap títol», va respondre Márquez.

El pilot italià Francesco Bagnaia (Kalex) va proclamar-se vencedor de la carrera de Moto2 després que el primer a superar la línia de meta, el francès Fabio Quartararo (Speed Up), fos sancionat per portar una pressió inferior a la permesa en els seus pneumàtics, un resultat que permet al transalpí augmentar el seu avantatge al capdavant del Mundial, ara de 35 punts, un fet que el podria convertir en campió en la pròxima cursa, a Austràlia. A Moto 3, l'italià Marco Bezzecchi (KTM) va guanyar i se situa a només un punt -204 a 203- de l'espanyol Jorge Martín (Honda), que va caure.