El duel anotador entre Chelsea Gray i Diana Taurasi en un Uni - Ekaterinburg a Fontajau; la victòria contra el Praga de Marta Xargay, llavors vigent campió europeu, o contra el Castors Braine amb 7 triples de Noe Jordana el primer any a l'Eurolliga. I dues bones temporades a l'Eurocup, ja amb Èric Surís a la banqueta, arribant primer fins a vuitens de final, eliminats per un Agu Spor que tenia un cinc inicial de nivell WNBA, i fins als quarts de final el curs passat: caient contra el que acabaria sent el campió, Galatasaray, amb un bàsquet agònic de Jelena Dubljevic en el partit de tornada a Girona. La competició europea ha deixat molts moments per al record a l'Spar Citylift Girona, que aquesta tarda, rebent el Gernika (19.00), encetarà la seva quarta temporada consecutiva jugant Eurolliga o Eurocup en una projecció internacional que dins de l'Uni consideren una de les grans potes del projecte del club.

«Jugar competició europea és molt important, sense anar a Europa, no podríem tenir un pressupost com el que tenim», explicava fa pocs dies el director esportiu del club, Pere Puig, sobre una Eurocup en la qual des de Fontajau no s'amaga que els agradaria intentar fer un nou pas endavant: «Vam arribar a vuitens de final, després a quarts i ara ens agradaria pensar en unes semifinals». Més cautelós, i posant sempre per davant el bon inici de temporada del Gernika, Èric Surís parlava ahir «d'anar a poc a poc perquè podem començar de quarts de final o de semifinals i després perdre el primer partit». Una estrena que serà aquesta tarda, a les 19.00, rebent a Fontajau un Gernika que sembla haver preparat molt millor que el curs passat la seva participació europea. «Sempre és especial jugar a Europa i més, en aquest cas, amb el primer partit a casa contra un rival molt potent, com el Gernika, que està molt rodat després de fer una pretemporada llarga perquè tenia la prèvia de l'Eurocup en la qual van guanyar amb contundència un bon rival com era el Namur belga», va dir Surís sobre l'estrena en una Eurocup on les gironines, a més del Gernika, competiran amb el Gyor hongarès i l'Uniao Sportiva de Madeira en la primera fase.

Amb la coneguda baixa de Bea Sánchez, operada d'una hèrnia discal, l'Uni no ha tingut problemes per guanyar els tres primers partits de lliga contra Mann-Filter, Sant Adrià i València amb un bon bàsquet, diumenge no van deixar cap marge de resposta a les valencianes a La Fonteta, però, amb només vuit professionals, el fet de combinar Lliga i Eurocup apujarà el nivell d'exigència. El Gernika té menys pressupost i jugadores molt menys reconegudes que les de l'Uni, però, en canvi, Mario López va poder fer una pretemporada llarga, amb moltes jugadores, amb l'objectiu de no tenir problemes a la prèvia de l'Eurocup, on va acabar passant per sobre del Namur Belga. «És un equip amb molts recursos ofensius amb Vanderwall a la posició de base i amb jugadores molt atlètiques i polivalents a la posició de 3, 4 i 5 com Berezhynska, Roundtree, Gwathmey o Mazionyte», detallava Surís abans de destacar també «el joc elèctric de «Dietrick per fora». Diumenge, en lliga, el Gernika va guanyar a Càceres (60-70) amb 18 punts i 11 rebots de Margaret Roundtree; 17 punts de Gwathmey i 11 de Dietrick. El cinc inicial, sense cap jugadora espanyola, acapara la majoria de minuts amb Naiara Díez, Itziar Ariztimuño i la veterana pivot catalana Luci Pascua sortint des de la banqueta.

Des de Gernika, la capitana de l'equip biscaí, Naiara Díez, assegurava ahir que, a diferència de l'any passat quan van caure a la fase grups, ara afronten l'Eurocup amb més convenciment. «Tenim més experiència del que suposa jugar l'Eurocup i tot el que comporta pel que fa a arbitratges i com et permeten jugar», va dir ahir Díez, que creu que «les bones sensacions de Namur» faran que arribin a Girona esperançades de treure un bon resultat: «És un rival d'entitat però arribarem en un dinàmica molt positiva per afrontar-lo i més encara es tracta d'una pista que coneixem».