El Barcelona ha atropellat el Reial Madrid amb un inapel·lable 5-1 i un triplet de Luis Suárez, de manera que posa en el disparador Julen Lopetegui i deixa els blancs a set punts del cap.

Ha estat un clàssic bipolar, amb un domini absolut dels blaugranes en el primer temps (2-0), una bona reacció en els primers 25 minuts del Reial Madrid (2-1), però que ha decidit el Barça gràcies a la qualitat dels seus davanters, especialment de Luis Suárez, que ha pres les regnes en atac en absència de Leo Messi, que s'ha perdut els dos últims partits per lesió.

I és que en aquesta setmana i amb un calendari complicat, el Barça ha solucionat els seus compromisos amb un 4-2 contra el Sevilla, un 2-0 contra l'inter de Milà i el 5-1 d'avui.

De sortida, un Barcelona molt seriós ha desarborat un trist Reial Madrid, sense respostes, i que mai ha tingut l'ànim ni els recursos per plantar cara als blaugrana.

Fiats a les contres, com si d'un equip menor es tractés, l'equip de Lopetegui ha errat el diagnòstic davant un rival que sabia a què jugava, que ha tornat a ser molt intens i que ha signat novament una actuació coral, com en els dos partits anteriors saldats amb victòries davant el Sevilla i l'Inter de Milà.

El Barça ha despullat el Reial Madrid des de la profunditat dels seus carrilers, especialment d'Alba, que ha estat determinant en els dos primers gols; amb la pressió de tot l'equip, el caràcter combinatiu dels seus mitjos i la qualitat dels davanters.

Els blaugranes eren els amos de la pilota i els de Lopetegui esperaven. S'han sentit molt còmodes amb la possessió els de Valverde i han sabut veure les autopistes que tenien Alba i Sergi Roberto pels carrils, sobretot Alba, que ha estat el millor atacant dels barcelonistes.

Però malgrat aquesta posada en escena, la primera ocasió ha estat del Reial Madrid, en una contra guiada per Bale que Benzema ha rematat alt (min.8).

En la següent acció, tot allò que s'apuntava teòricament s'ha plasmat sobre el camp. Ha habilitat Rakitic a Alba, que ha corregut a l'espai i ha donat un centre endarrerit per a Coutinho. El brasiler ha col·locat la pilota al costat del pal esquerre de la meta de Courtois per a l'1-0.

Per tenir una idea de la jugada del primer gol del Barça, l'acció ha durat 1:35 minuts i en aquest temps s'han fet 27 passades. Han tocat la pilota tots els jugadors de Valverde menys Luis Suárez.

El gol li ha fet molt de mal al Reial Madrid. El seu mig camp no creava ni pressionava amb encert i la seva defensa estava molt imprecisa, per això Arthur, de nou entre els destacats avui, ha tingut el 2-0 després d'aprofitar un parell d'indecisions de Ramos i Nacho, però la seva rematada no ha trobat el gol.

Malgrat anar per sota al marcador, els blancs no donaven senyals de vida i el Barça s'ha trobat, segurament en un escenari somiant, amb la possessió i sense ser exigit pel rival.

Alba seguia fent el que volia per esquerra; Sergi Roberto per la dreta; Luis Suárez queia a una banda i l'altra, Rakitic i Arthur dirigien; Busquets tallava i Rafinha oferia una feina incansable.

Abans de la mitja hora, Alba ha tornat a ser decisiu. Ha infiltrat una passada a l'àrea, Luis Suárez ha estat més viu que Varane i el francès ha fet caure l'uruguaià. La jugada ha continuat sense que l'àrbitre assenyalés res, fins que des del control de videoarbitratge (VAR) l'han advertit i ha hagut de veure la jugada per assenyalar penal.

Luis Suárez ha portat el 2-0 al marcador i fins al descans tampoc hi ha hagut notícies del Reial Madrid. El Barça dominava sense exigència i en una contra al límit del temps ha pogut marcar el tercer i sentenciar el partit.

Però Julen Lopetegui ha reaccionat al vestidor. Ha deixat fora Varane -Casemiro ha jugat de central en una línia de tres- i ha posat en joc Lucas Vázquez, amb aquest moviment ha permès a Isco entrar més en contacte amb la pilota, que Bale i Benzema s'associessin més i, sobretot, que el Reial Madrid tingués superioritat numèrica pràcticament a totes les línies.

I el seu equip s'ha transformat i en cinc minuts ha marcat el 2-1, després d'una acció per l'esquerra, un centre d'Isco, un rebug de Lenglet i un remat de Marcelo que ha batut Ter Stegen.

Les tornes s'havien canviat absolutament. El Madrid aclaparava, ara sí que pressionava més amunt, ara sí que tenia el control de la situació i el Barça s'ha espantat sense que Valverde trobés solucions.

En els primers nou minuts del segon temps, fins a quatre remats s'han produït sobre la meta de Ter Stegen; el més perillós, després del gol de Marcelo, per part de Modric, que ha anat al pal esquerre en el minut 56.

Quinze minuts de pressió absoluta del Madrid i de descontrol absolut del Barça després d'una gran lliçó tàctica de Lopetegui. Quan els blaugranes han aconseguit treure's de sobre l'aclaparament, a punt han estat de marcar el tercer.

Ha estat Luis Suárez qui ha rematat al pal, després d'una bona assistència de Sergi Roberto (min. 60). El partit, malgrat anar per sota al marcador, semblava estar més on volien els blancs que favorable als interessos del Barça, però la percepció ha estat errònia.

El Barça sentencia en la segona part

El primer moviment tàctic de Valverde ha estat posar en joc Semedo per un esgotat Rafinha (minut 68), el segon l'entrada de Dembélé per Coutinho (74) i el tècnic blaugrana ha donar la volta a la situació.

En la següent jugada, la primera arrencada de Dembélé ha descol·locat el Reial Madrid, la pilota ha arribat a Sergi Roberto i el centre a Luis Suárez, que amb un prodigiós gir de coll ha posat la pilota lluny de l'abast de Courtois (3-1, min.75).

Aquí ha acabat el partit per al Madrid. Lopetegui ha posat en joc Asensio i Mariano, per Bale i Marcelo, que ha acabat el partit lesionat, i el Barça ha olorat la sang i ha incrementat el compte per mitjà de Luis Suárez (4-1), després d'un error de Sergio Ramos i una assistència de Sergi Roberto; i ha tancat el partit amb un gol d'Arturo Vidal després d'un centre de Dembelé (5-1, min.87).

El Barça recupera el lideratge i deixa ferit de mort el Reial Madrid i el seu entrenador, que podria tenir les hores comptades.

«Estic trist, però tinc forces per seguir»

El tècnic madridista Julen Lopetegui ha admès sentir-se "trist", però "amb forces per seguir" dirigint l'equip "sense cap dubte" després del 5-1 encaixat pel seu equip al Camp Nou.

Preguntat sobre el seu futur, Lopetegui ha comentat als periodistes que no esperin cap retret. "Només tinc al cap aixecar la moral dels meus jugadors. Si entendria que em cessessin? Al final no sóc el que pren les decisions. Ja he dit el que penso, la resta no és responsabilitat meva", ha argumentat.

El mèrit dels blaugranes és encara més gran tenint en compte que la seva principal estrella, Leo Messi, segueix de baixa.

Fitxa tècnica

5 - Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; Sergio Busquets, Rakitic, Arthur (Arturo Vidal, min. 84); Rafinha (Semedo, min. 68), Suárez i Coutinho (Dembélé, min.74).

1 - Reial Madrid: Courtois; Nacho, Sergio Ramos, Varane (Lucas Vázquez, min.46), Marcelo (Mariano, min. 82); Casemiro, Kroos, Modric, Isco; Bale (Asensio, min. 77) i Benzema.

Gols: 1-0, min. 11, Coutinho.; 2-0, min. 30, Luis Suárez, de penal; 2-1, min. 50, Marcelo; 3-1, min.75, Luis Suárez; 4-1, min. 83, Luis Suárez; 5-1, min. 87, Arturo Vidal.

Àrbitre: José María Sánchez Martínez (Comitè murcià). Ha mostrat groga a Rakitic (min. 38), Nacho (min. 39), Bale (min. 53) i Luis Suárez (min. 77).

Incidències: partit de la desena jornada de LaLiga Santander disputat al Camp Nou davant 93.265 espectadors.