l Barça va remuntar in extremis (2-3) al Rayo a Vallecas per adjudicar-se els tres punts de la jornada, gràcies als gols de Dembelé i de Luis Suárez. D'aquesta manera, els blaugrana s'asseguren el lideratge sense Leo Messi, que ahir sí que va trobar-se a faltar la seva presència sobre el terreny de joc. L'absència de l'argentí, que s'està recuperant d'una lesió, va fer-se notòria. Als d'Ernesto Valverde els va faltar tot el que pot aportar el 10 i van topar amb un Rayo superior. Intens, buscant el punt d'inflexió. Els de Míchel van ser capaços de donar la volta a un 0-1 però, gràcies a una reacció en els últims tres minuts, el Barça va acabar enduent-se el triomf per seguir líder amb 24 punts; quatre més que l'Atlètic i resta a l'espera del que faci l'Alabès. Suárez, amb un doblet, lidera ara la taula de golejadors de la Lliga (9) per davant d'Stuani (Girona) i Aspas (Celta).

L'equip de Valverde volia guanyar per inèrcia, sense tenir en compte la necessitat i la capacitat del Rayo, que de seguida s'ho va creure, sobretot quan va sentir l'escalf de la seva afició. L'aposta fluixa dels blaugrana no va impedir que als deu minuts de joc Suárez marqués el 0-1, en una de les arribades de Jordi Alba amb temps de sobra com per trobar un rematador que enviés la pilota al fons de la xarxa. De la mateixa manera que la graderia de Vallecas, el Rayo no va immutar-se al gol en contra i va seguir pressionant un Barça distès i sense ritme. Els de Míchel van ensenyar la seva qualitat, que aquesta temporada es veu diluïda pels mals resultats, generant perill i buscant la verticalitat entre Pozo i Embarba. Ben aviat, Piqué i Lenglet van veure com se'ls complicava el partit, amb molta insistència dels rivals i poca ajuda de la resta de companys.

El Barça va intentar protegir-se amb la possessio de la pilota, però sense velocitat. En una de les passades, els rivals van avançar-se per agafar la contra. Trejo i De Tomás van treure's una jugada de la màniga, que va perdonar Pozo, per després acabar fent un xut dur des de la frontal que va tocar el pal i va acabar a dins (1-1). Un empat just, que tornava a obrir el partit i que Suárez volia evitar enviant una fuetada al pal-

A la represa, els de Valverde van continuar espessos. I aquest cop, si que van trobar a faltar Messi. Ni Arthur ni Coutinho van connectar-se al partit. Sense imaginació o passades decisives, el conjunt blaugrana no va ser capaç de mantenir a ratlla l'intensitat dels locals. Els de Míchel van agafar el joc on l'havien deixat i van anar decidits cap a la porteria de Ter Stegen fins aconseguir el segon gol i agafar avantatge (1-2).

Només trepitjar la gespa, Álvaro García va encarregar-se de fer patir el Barça aflorant els fantasmes de Butarque. Una altra remuntada en contra dels de Valverde, quan quedava mitja hora per davant. Munir, Dembélé i Arturo Vidal van ser les solucions del tècnic culé, però ni els primers van desbordar ni el xilè va donar tranquil·litat al mig del camp.

Amb el Rayo fregant la victòria, la inèrcia guanyadora del Barça va castigar durament a Vallecas. Dembélé va agafar una pilota a l'aire per batre a Alberto per a baix i Suárez va aprofitar una assistència de Sergi Robertoper firmar la remuntada en només tres minuts. Un cop dur per a un Rayo que tenia a mà la segona victòria de la temporada i un triomf que manté al Barça a dalt de tot.

El tècnic del Barça, Ernesto Valverde, va declarar després del partit que els havia tocat «la grossa» amb dos gols en els últims tres minuts i va reconèixer que «el fantasma de Butarque va aparèixer», fent referència a la derrota de fa un mes i mig a Leganés. «El partit va en una direcció. Comencem dominant el joc, amb molt control de la pilota, però després ens tanquen al darrere i segons van avançant els minuts les possessions són més llargues i no acaben dins l'àrea rival», va dir Valverde. L'entrenador va reconèixer que el seu equip va patir «el cop» del primer gol del Rayo en la primera part. «Ells en camp contrari són un bon equip. Nosaltres pequem al contracop i, tot i tenir la pilota, si no fem ocasions clares ho passem malament».

«El fantasma apareix per tot arreu. Però a mesura de situar-los més enrere i treure centrades aconseguim la victòria. Ells han fet un gran partit i hem empès fins al final. Hem hagut de guanyar per la grossa i crec que mereixíem guanyar». Per a Valverde, al seu equip va faltar-li «continuitat i contundència» i va apuntar que «malgrat el joc, quan guanyes te'n vas content sempre». «En el joc, per parts, hem estat millors en algunes i en d'altres pitjors. Però l'actitud sempre ha sigut anat per la victòria davant d'un Rayo que és un bon equip i que ha fet un partit extraordinari. Ells no han guanyat, però aconsegueixen posar tots els equips contra les cordes», va certificar el preparador blaugrana.