«El Rogaine és una modalitat de les curses d'orientació en què els participants, formant equips d'entre 2 i 5 persones, han de trobar el màxim nombre de fites possibles marcades en un mapa en un espai concret de temps que en el cas dels Campionats d'Europa o del Món és de 24». La definició és obra d'Albert Herrero, corredor del Aligots-Girona i actual subcampió europeu de l'especialitat, que serà el seleccionador català en el Mundial de Rogaine que es disputarà a l'estació gironina de La Molina el proper estiu (27 i 28 de juliol). «Catalunya, igual que altres punts de l'Estat com Navarra, on es va fer l'Europeu fa un parell d'anys, és molt forta pel que fa a organització i per això han apostat per portar el mundial aquí en una cita que pot ajudar a difondre aquí un esport que és molt popular als països nòrdics o de l'est d'Europa com Letònia, Rússia, Ucraïna...», explica Herrero, que, aquest cop, compaginarà la seva participació en el Mundial de La Molina, fent equip amb el seu company habitual Aurelio Olivar, amb la tasca de seleccionador català.

El Mundial de Rogaine es disputa de manera independent del de la resta de Curses d'Orientació i, de cara a la cita de La Molina, els organitzadors esperen més d'un miler de corredors i, de moment, ja tenen la confirmació de la inscripció d'equips dels Estats Units, Japó, Sud-àfrica, Austràlia... a més dels que venen de països nòrdics i de l'est d'Europa. «La setmana passada vaig córrer un Rogaine a Letònia i gent d'allà em van dir que aquest dissabte correran el Rogaine que es fa a Pardines, perquè es disputa prop d'on serà el Mundial», diu Herrero com a exemple de la importància que alguns dels millors especialistes del món de Rogaine donen a la seva preparació per a la cita de l'estiu a La Molina. «L'any passat el Mundial es va córrer a Letònia i els guanyadors van ser un equip letó i el 2015 va passar el mateix a Finlàndia; córrer a casa és un avantatge encara que està prohibit entrenar a la zona exacta d'on es farà la prova i el mapa detallat no es coneix fins tres hores abans».

La Federació Catalana també aprofitarà la disputa aquest cap de setmana a Pardines del Rogaine Serra Cavallera per explicar el projecte per potenciar aquesta modalitat esportiva abans del mundial. «Diumenge farem una jornada per donar a conèixer com la federació ha previst seleccionar un grup d'equips, uns vuit segurament, que rebran ajudes econòmiques per participar», detalla Albert Herrero, que també està implementant un programa per ajudar en l'entrenament els equips que vulguin participar en el mundial.

«Una prova com el Rogaine d'un Mundial que s'allarga 24 hores i en que el mapa pot tenir una extensió de 150 quilòmetres quadrats, s'ha de preparar des de tres punts de vista: físic, tècnic i d'estratègia; com que la part física i la tècnica se suposa que la gent ja se la prepara pel seu compte o corrent altres proves, el que faré en aquestes serà intentar ajudar la gent a preparar l'estratègia», explica Herrero que, conjuntament amb la federació, ha programat dos Rogaines (gener i març) per decidir quins equips seran els seleccionats per rebre ajudes econòmiques per anar al Mundial.