L'anglès Lewis Hamilton (Mercedes), que el mes passat va deixar matemàticament resolt el seu cinquè títol mundial de Fórmula, sortirà primer aquest diumenge al Gran Premi d'Abu Dhabi, l'últim de l'any, després de batre el rècord del circuit de Yas Marina, on s'acomiadarà de la categoria reina el doble campió del món espanyol Fernando Alonso (McLaren).

Hamilton, de 33 anys, que a Ciutat de Mèxic va igualar els cinc títols de l'argentí Juan Manuel Fangio i ja està a dos de l'alemany Michael Schumacher, únic que suma set, ha elevat a 83 el seu propi rècord històric de poles en aconseguir l'onzena de l'any, després de cobrir els 5.554 metres de la pista de la capital dels Emirats Àrabs Units en un minut, 34 segons i 794 mil·lèsimes, 162 menys que el seu company finès Valtteri Bottas, que arrencarà al seu costat des de la primera fila.

El campió de Stevenage, que ha guanyat quatre dels últims cinc Mundials per a Mercedes - el seu altre títol el va aconseguir el 2008, amb McLaren-, ha completa taquest dissabte la volta més ràpida de tots els temps a la pista de Yas Marina, que aquest diumenge albergarà la desena edició del Gran Premi d'Abu Dhabi, en horari vespertí i que conclourà de nit i amb llum artificial.

Hamilton suma i segueix. Ara només queda per veure si l'anglès i Mercedes, que per cinquè any seguit ha copat la primera fila a Yas Marina, faran el possible per agrair-li a Bottas l'encomiable treball d'equip efectuat aquesta temporada; i intentaran que el finès repeteixi la victòria aconseguida en aquesta pista l'any passat.

Per la resta, a Abu Dhabi, només queda per decidir el tercer lloc del Mundial, que es disputaran el mateix Bottas, quart, amb 237 punts; el seu compatriota Kimi Raikkonen (Ferrari), tercer, amb catorze més; i l'holandès Max Verstappen (Red Bull), que suma 234.

En un campionat en el qual només poden guanyar tres cotxes, les escuderies s'han ordenat d'acord amb la seva classificació al Mundial de constructors, amb els dos Ferrari a la segona fila i els Red Bull a la tercera.

L'alemany Sebastian Vettel, quàdruple campió del món (2010-13), precisament amb Red Bull, acabarà la seva quarta temporada sense títol a Ferrari. Equip per al que aquest dissabte ha aconseguit el tercer lloc. Salvant el seu rècord històric de 'poleman' més jove, que va aconseguir sorprenentment el 2008 a bord d'un Toro Rosso a Monza, seu del Gran Premi d'Itàlia.

Seb el va obtenir amb 21 anys i 72 dies. Aquest dissabte Verstappen ho hauria millorat en 17 dies, però l'holandès només ha pogut ser sisè, per darrere de Ricciardo, que deixa l'equip austríac i l'any que ve rodarà amb Renault.

Els espanyols Carlos Sainz (Renault) i Fernando Alonso (McLaren), que disputa a Abu Dhabi la seva última carrera en la categoria reina, van quedar eliminats en la segona ronda (Q2), igual que el mexicà Sergio Pérez (Racing Point Force Índia) .

El madrileny Sainz es va classificar un lloc per darrere del seu company alemany Nico Hülkenberg i sortirà onzè, mentre que el doble campió mundial asturià arrenqués quinzè, un lloc per darrere de 'Txec'.