A Girona agrada el motor. Avui i demà, el Ral·li Costa Brava torna a la ciutat per vuitè any consecutiu des del canvi de Lloret per la capital gironina per celebrar una edició, la que fa 67, de la mítica prova automobilística just en el quarantè aniversari de la victòria d'Antonio Zanini i el seu Fiat 131 Abarth. El mateix Zanini pilotarà un dels 184 cotxes, rècord de la prova superant els 156 de l'any passat, d'un ral·li que és el més antic de l'Estat espanyol i que obre els campionats d'Europa, Espanya i Catalunya de Ral·lis Històrics, tant en Velocitat com en Regularitat. Amb la sortida i el podi final situat davant de Correus, el parc tancat al pavelló de Fontajau, el d'assistència a Domeny i la presència en el recorregut de trams tan coneguts com «Els Àngels» fa que cotxes de diferents èpoques del món dels ral·lis estiguin a l'abast dels aficionats. Es calcula que, si el temps acompanya, al voltant de 20.000 persones poden acostar-se entre avui i demà en alguns dels trams del ral·li o a la zona de Fontajau i Domeny.

«Un cop el mundial va marxar cap a Tarragona deixant la base de Lloret, uns quants amants dels ral·lis vam mantenir viu el Costa Brava, però va ser l'aposta de Carles Puigdemont de portar la seu aquí a Girona la que va salvar la prova que cada any va a més perquè hem trobat el nostre paradís particular dels ral·lis i la gent vol venir cada cop més», va explicar ahir al migdia l'organitzador del Costa Brava, Àlex Romaní, en una presentació al Pont de Pedra de Girona al costat de representants de la Generalitat, Pep Pujols, la Diputació, Miquel Noguer, i l'Ajuntament, Marta Madrenas, qui va destacar que la «presència de 400 voluntaris que s'han apuntat per col·laborar en el ral·li que demostren l'estima que la gent del territori li té al motor».

Romaní va confirmar que aquest any es tornarà a superar el rècord de participació amb 184 cotxes (66 en Velocitat, 76 en Regularitat i 42 en Legend) amb un 30% de pilots de fora de l'estat provinents de 18 països diferents. «Entre els participants destaquen noms habituals de la prova com l'excampió d'Europa, Lucky, Valter Jensen, Antonio Alonso.... En podria dir molts i me'n deixaria, però a mi també em fa especial il·lusió que corri l'Antonio Zanini ara que se celebren 40 anys de la seva victòria, encara que aquest cop correrà en regularitat», va explicar Romaní que va convidar a tothom a venir a veure els trams, per la sortida d'aquesta la tarda davant de Correus o pel parc d'assistència de Domeny «on sempre hi haurà cotxes d'una categoria o altra i hi tindrem muntat un village amb food-trucks».

L'itinerari començarà avui a tres quarts de quatre de la tarda per als Legend i a dos quarts de sis per a la resta d'equips de Velocitat i Regularitat, des del podi situat a l'avinguda Ramon Folch (davant de Correus). L'etapa inicial d'avui serà molt curta; una doble passada a un tram dels trams més mítics del Costa Brava, «Els Àngels» (15,678 km), la primera amb llum del dia i la segona nocturn per un total 31,356 km.

La segona etapa, la més llarga de la prova, es disputarà tota demà dissabte i arrencarà a les 8 hores des de La Copa, per tots seguits els primers quatre trams de la jornada: «Osor» (12,231 km), «Collsaplana» (16,135 km), «Grions» (10,195 km) i «Cladells» (15,737 km). Un reagrupament a la zona Domeny serà la prèvia de la segona part que constarà d'una nova passada pels mateixos trams disputats al matí acabant al podi de davant de Corres a partir de les set de la tarda. Per a les nou del vespre està programa la cerimònia d'entrega de trofeus, just al mateix punt d'inici i final del ral·li.