L'argentí Leo Messi va resoldre el derbi pel Barcelona (2-0) en els últims vint minuts, davant un Espanyol que va aguantar el tipus durant bon part del xoc, però que va ser incapaç d'apropar-se amb perill a la porteria defensada per Ter Stegen.

Rubi ja va advertir que tenia un pla per guanyar en el Camp Nou i va sorprendre alineant un defensa amb tres centrals, optant per regalar les bandes al conjunt blaugrana per tancar els passadissos interiors.

L'aposta li va sortir bé durant molts minuts, perquè el Barça, malgrat dominar amb, li va costar generar ocasions. De fet, l'única vegada que Diego López va haver d'emprar-se a fons en la primera meitat va ser en un rebuig de Víctor Sánchez, que gairebé es fa un gol en pròpia porta en intentar rebutjar una falta xutada per Messi.

El mateix Messi es va trobar, gairebé per casualitat, amb dues ocasions dins de l'àrea per inaugurar el marcador. En la primera, el seu xut va marxar alt després d'estavellar-se en la defensa rival; i, en la segona, va creuar massa la pilota en un tir a la mitja volta.

Rakitic, qui va culminar un contraatac amb un xut des de la frontal que va sortir fregant el pal, i un Luis Suárez, que va rematar fora un centre de Jordi Alba, també van tenir la seva oportunitat per avançar al Barcelona en el marcador abans del descans.

Excepte en aquestes jugades aïllades, l'Espanyol no sofria enrere, però tot el que li sobrava en la contenció li faltava per fabricar futbol. Borja Iglesias, el seu referent ofensiu, naufragava a la meitat del no-res cada vegada que li arribava una pilota, sempre amb avantatge per a la defensa blaugrana. I la cosa no va millorar després de la represa.

Tampoc l'encert local, que seguia sense trobar la porta visitant, començant per Jordi Alba, el primer a rematar desviat a l'inici de la segona part.

Melendo, amb un xut tímid des de la frontal que arribava mansament a les mans de Ter Stegen, estrenava el caseller de rematades del quadre espanyolista. Només va ser un miratge.

El partit arribava a l'hora i era el moment dels canvis. Valverde treia a Malcom i Sergi Roberto, per Arthur i Semedo, i Rubi, a Wu Lei i Sergio García, per Borja Iglesias i Melendo.

Però els canvis no van variar molt el guió. L'Espanyol no arribava i el Barça seguia sense afinar el punt de mira. Rakitic i Coutinho disparaven de nou desviat i Malcom obligava a lluir-se a Diego López abans que Messi, per fi, obrís la llauna a vint minuts del final.

Va ser en un magistral llançament de falta, executat aquesta vegada amb una vaselina subtil i que va comptar amb la col·laboració d'un cop de cap de Víctor Sánchez en la línia de gol, i que va desviar la trajectòria despistant al porter del conjunt blanquiblau.

L'Espanyol es va estirar llavors a la recerca de l'empat, però li va faltar contundència i precisió. Llavors va tornar a aparèixer Messi, a un minut del final, per sentenciar a la contra després d'una assistència de Malcom.

Fitxa tècnica

2 - Barcelona: Ter Stegen: Semedo (Sergi Roberto, min. 59), Piqué, Lenglet, Jordi Alba; Sergio Busquets, Rakitic, Arthur (Malcom, min. 59), Messi, Coutinho (Arturo Vidal, min. 82), Luis Suárez.

0 - Espanyol: Diego López; Rosales, Naldo, Lluís, Hermoso, Pedrosa; Granero, Víctor Sánchez (Alfa Semedo, min. 78), Roca, Melendo (Sergio García, min. 65); Borja Iglesias (Wu Lei, min. 63).

Gols: 1-0, Messi, min. 71; 2-0, Messi, min. 89.

Àrbitre: Del Cerro Grande (Comitè madrileny). Va mostrar targeta groga a Víctor Sánchez (min. 70), Granero (min. 73), Pedrosa (min. 87) i Rosales (min. 92).