Banyoles i Porqueres van ser l'escenari ahir al matí de la 25a Mitja Marató del Pla de l'Estany i la 12a Volta Popular a l'Estany. Les dues proves, organitzades pel CN Banyoles, van ser un èxit de participació, ja que va reunir 500 corredors a la Mitja i 269 a la Volta Popular. En tots dos casos es va superar el nombre d'inscrits de l'any passat.

Pol Espinosa (CN Banyoles) i Encarna Núñez (CA Granollers) van ser els guanyadors de la Mitja Marató. Espinosa va presentar un temps d'1:12:43 (també va ser el millor de la categoria promeses), mentre que Núñez va ser la més ràpida en noies (15a de la general i 1a Veterana A) amb una marca d'1:21:26. La corredora del CA Granollers és la tercera vegada que s'imposa en aquesta prova després de fer-ho també els anys 2013 i 2018. El podi masculí es va completar amb Pau Castellvell (CN Banyoles-1:13:06 i atleta banyolí més ràpid) i Jordi Rabionet (TR-Esports Parra-1:13:48).

En la Mitja Marató femenina, Marina Guerrero (CA Manresa) va ser segona amb un temps d'1:22:57 (rècord absolut d'una atleta banyolina) i Anna Martínez (CN Banyoles), tercera (1:33:54). Guerrero va superar el registre aconseguit per Maria Gràcia Coll l'any 2004 (1:24:03). El 25è aniversari de la Mitja Marató va venir carregat de novetats en el seu recorregut. Des de l'organització de la prova es va voler donar més protagonisme a l'Estany i és per això que s'hi van fer dues voltes senceres (una en cada sentit), quan fins ara només se'n feia una. Un altre canvi respecte a edicions passades és que es va passar pel centre històric de Banyoles, inclosa la plaça Major.

Cada quilòmetre de la Mitja Marató ha estat revisat i homologat per jutges de la Federació Catalana d'Atletisme. Per donar més velocitat a la cursa, es va reduir a la meitat el desnivell acumulat (de 160 a 80 metres). En aquesta 25a edició, a més, es va estrenar un nou logotip que també es va imprimir a la medalla que va rebre cada corredor.

D'altra banda, també ahir, coincidint amb la Mitja Marató, es va disputar la tradicional Volta Popular a l'Estany, que celebrava 12 edicions. La cursa va començar i acabar davant el Club Natació Banyoles. La prova tancava el Circuit de Curses Populars del Pla de l'Estany, organitzada pel Consell Esportiu. En categoria masculina el guanyador va ser Ferran Coll Arxer (Indepentent-23:00) per davant de Pau Pinsach (CN Banyoles-23:09) i Essalmi Abdessamad (Club Atlètic Palafrugell - 24:02). En noies Irene Batlle (Lleida UA) es va imposar amb un temps de 25:07 i va ser sisena de la general. L'anterior marca era de 27:36 aconseguida per Cristina Galan el 2018. Per darrere van arribar Clara Aulinas (CN Banyoles-29:25) i Pilar Guich (Les Rabasses-30:48).