«Nosaltres no havíem dubtat mai de nosaltres mateixes, vam perdre dos partits que al final no tenien incidència en la classificació i avui, que calia guanyar, ho hem fet; i crec que fent un partit molt complet sobretot en defensa». La veterana Núria resumia perfectament el que va passar ahir a Fontajau: l'Spar Citylift Girona havia de guanyar i ho va fer. Sense oferir la millor versió del seu bàsquet més alegre, aquella que enamora els habituals del pavelló gironí, però treballant bé al darrere amb la capacitat física de Gabby Williams erigint-se com a factor diferencial per acabar superant l'Araski en el primer assalt de la sèrie de quarts de final.

El 8-0 amb què va començar el partit semblava voler fer veure als habituals de Fontajau que l'arribada del play-off havia reactivat les jugadores de l'Uni. Un parell de triples de Núria Martínez i de Gabby Williams, un tap impressionant de l'aler nord-americana, la ràpida segona falta de l'única pivot gran de l'Araski (Umi Diallo), la confirmació que les basques eren vuit jugadores amb la significativa baixa de Binta Drameh... Doncs no, per a l'actual Spar Citylift Girona, no hi ha partit fàcil. Escàs encert en atac, poca contundència en el rebot defensiu i Ariel Edwards, màxima anotadora de la Lliga, començant a trobar bones oportunitats en atac. Entre una cosa i l'altra, l'Araski, en què més enllà d'Edwards la resta és més bona voluntat que talent (sense menysprear l'ofici de jugadores com Izaskun Garcia o Van den Adel), guanyava per 4 punts al final del primer quart (12-16). Darrere d'una de les cistelles, el director esportiu de l'Uni, Pere Puig, caminava nerviós...

Les basques van anar per davant en el marcador fins ben bé a mitjans del segon quart, 24-22 després de quatre punts seguits de Gabby Williams, quan l'Uni va apujar el nivell en defensa per, tot i continuar sense tenir net el rebot en defensa, poder córrer jugant un bàsquet amb en el qual l'aler nord-americana es troba molt còmode. Sense les millors versions de Hampton i Buch, cap punt entre les dues fins al descans, el joc atlètic de Williams s'havia convertit en la principal via d'alimentació d'un poc ufanós Spar Citylift Girona (33-29 amb l'exjugadora d'UCONN valorant 19).

La recepta estava clara. Calia córrer. I, després de començar el tercer quart i obtenir rèdit de la insistència a donar pilotes a Resingerova prop de cistella, l'Uni va tornar a trobar la seva zona de confort a través de la defensa. Pilotes recuperades per Gabby Williams i la seva impressionant capacitat atlètica, però també per Palau i Dongue, que acabaven amb el premi de cistelles fàcils al contracop i el partit decantant-se del costat local tot i els triples d'Izaskun García. Les dues primeres cistelles en el partit de Keisha Hampton i Rosó Buch van donar, també per primer cop en tota la trobada, un avantatge significatiu a l'Uni (53-40). Tretze punts que no es podien deixar escapar, i, de fet, l'Uni no ho va fer. Sense jugar el seu millor bàsquet. Però tampoc sense les angoixes que més d'un preveia al final de primer quart. El quatre triple d'Izaskún Garcia va posar l'Araski a només 7 punts a dos minuts del final, però l'Uni no es va deixar sorprendre amb un bàsquet després de rebot ofensiu de Hampton i un parell de bones defenses més (69-59).

Victòria d'Avenida i Cadí

En les tres altres eliminatòries de quarts de final, el València va aconseguir l'única victòria visitant (69-76 a la pista del Gernika), mentre que Avenida i Cadí no van fallar contra Mann-Filter (77-51) i Gipúscoa (84-73).