El pilot de Roses, Maverick Viñales (Yamaha), va poder acabar ahir al podi per primer cop aquesta temporada després de ser tercer en el Gran Premi d'Espanya celebrat a Jerez, quarta prova del campionat. El rosinc, que sortia cinquè, va tenir una bona sortida i va avançar una posició. Viñales va tenir un ritme bo durant la cursa i això li va permetre ser tercer, tot i que va haver de suar de valent per mantenir la posició a causa del setge de la Ducati d'Andrea Dovizioso fins al final.

Va ser el pilot de Cervera Marc Márquez (Honda) que es va emportar la cursa de Jerez i d'aquesta manera va ascendir al lideratge del Mundial, en una cita en què el van acompanyar al podi els seus compatriotes Àlex Rins (Suzuki), ara segon del campionat, i Maverick Viñales.

Amb el seu segon triomf de l'any, el de Cervera arriba a les 46 victòries en la categoria reina i es queda a una de Lorenzo. A més, assalta el cap de la general amb 70 punts, un més que Rins i tres més que l'italià Andrea Dovizioso, fins ahir líder. Valentino Rossi (Yamaha), que arribava segon a Jerez i que va ser sisè, és ara quart (61).

La cita al Circuit de Jerez-Ángel Nieto va començar amb els pilots rodant a un ritme frenètic, superant fins a tres vegades el rècord de la pista a les primeres voltes. Al capdavant, un Márquez que va aconseguir millorar una posició en la sortida per posar-se el primer de la prova.

Després d'ell rodava Franco Morbidelli (Yamaha), mentre que el poleman, el francès Fabio Quartararo (Yamaha), queia fins la tercera posició. Amb l'avanç de la cita, al grup es van unir Maverick Viñales i Àlex Rins (Suzuki), que havien començat des de la cinquena i la novena places, respectivament.

La tensió es va mantenir fins que, a 16 voltes per al final, Márquez va fer un canvi de ritme que va servir per trencar la cursa i va eliminar qualsevol oposició al seu triomf. La incògnita era llavors qui l'acompanyaria al podi del traçat de Jerez.

De la lluita va quedar-ne fora Quartararo a 12 voltes del final per un problema en el canvi de marxes, una circumstància que va aprofitar Rins per ascendir a la segona posició, seguit de Viñales. A l'espera de qualsevol ensopegada dels catalans, es mantenia un grup comandat pel fins avui líder del Mundial, Andrea Dovizioso.

A pocs girs per al final, Rins aconseguia distanciar-se i deixava Viñales sol davant el perill; el de Roses va haver de defensar la seva tercera plaça davant l'assetjament de «Dovi» i de Danilo Petrucci (Ducati), que es va unir a la batalla, però es va mantenir ferm per pujar al podi. L'italià Valentino Rossi (Yamaha), Morbidelli, el britànic Cal Crutchlow (Honda), el japonès Takaaki Nakagami (Honda) i l'alemany Stefan Bradl (Honda) van completar el «Top».

Quant a la resta d'espanyols, Aleix Espargaró (Aprilia) va ser onzè, Jorge Lorenzo (Repsol Honda) dotzè, Pol Espargaró (KTM) tretzè i Tito Rabat (Ducati), quinzè. Per la seva banda, Joan Mir (Suzuki) va patir una caiguda en el revolt Jorge Lorenzo a falta de quatre voltes i no va poder acabar.

Albert Arenas, cinquè en Moto3

Albert Arenas va tornar a la competició després de dues proves fora acabant en cinquena posició. El gironí va acabar molt a prop dels llocs de podi en una cursa que va guanyar Niccolò Antonelli, mentre que el líder del campionat de Moto3 és Aaron Canetamb un punt més que l'italià.

En Moto2, el guanyador va ser l'italià Lorenzo Baldassari que és manté líder del Mundial, lluny del segon, Thomas Luthi, que ahir va ser quart.