Espanya, amb cinc jugadors catalans a les seves files, ha tornat a proclamar-se aquest diumenge a Pequín campiona del món de bàsquet en una nova exhibició defensiva que ha aconseguit desactivar l'armada argentina, a la qual ha frenat en sec de principi a fi, deixant-la amb la mel als llavis després de completar totes dues un extraordinari torneig (75-95).

Tretze anys després del seu triomf en el Mundial del Japó, s'ha repetit la història d'aquella final. Només hi ha hagut un equip sobre la pista, cosa que té molt de mèrit en tenir davant un rival que va fer por a tots els seus oponents, va tombar Sèrbia i França i va arribar amb Luis Scola i Facundo Campazzo en un estat de forma superlatiu.

Aquí ha estat el mèrit dels espanyols. Han assecat les dues estrelles rivals, es han multiplicat darrere i han atacat amb la confiança d'un equip amb més experiència en aquests combats, en què es notava el treball previ de Sergio Sariolo i el seu equip.

D'entrada, el tècnic italià ha optat com davant Sèrbia per variar el seu equip titular donant entrada a Pierre Oriola en substitució de Víctor Claver i amb una funció tan clara com titànica: intentar frenar el fins ara intractable Luis Scola. Del pivot català ha estat la primera cistella de la final.

L'ha seguit l'encert des de mitja distància de Ricky Rubio i un triple de Marc Gasol que, en un moment, han donat a Espanya els primers avantatges de la tarda. L'Argentina no estava fina i començava a encadenar errors, cosa que ha intentat frenar Sergio Hernández amb un temps mort en veure's 2-12 en contra en menys de tres minuts.

La tela d'aranya teixida per Scariolo començava a funcionar i l'anticipació dels seus homes els permetia robar pilotes i sortir amb velocitat. A més, el rebot era seu i seguia sense haver notícies de Scola. Una solitària cistella de Nico Brussino era l'escàs botí argentí després de quatre minuts i mig de joc.

El nou escorta del Casademont Zaragoza era l'únic amb les idees clares en atac i seus han estat els primers set punts d'una selecció albiceleste que, davant la sobtada frenada en la producció ofensiva del seu rival, ha sabut refer-se i ha encadenat un parcial de 8-0 que l'ha ficat de ple a la final.

Gairebé quatre minuts de sequera espanyola a punt han estat de costar-li la renda que tant li havia costat construir. L'avantatge s'ha quedat a un sol punt, encara que l'equip europeu ha estat capaç de refer-se i acabar el primer quart amb un còmode matalàs (14-23, min 10).

L'Argentina ha pujat la pressió per intentar forçar errors i córrer al contraatac però no es trobava gens còmoda. Els tirs no li entraven i Espanya seguia a la seva. Dos triples de Rudy han pujat el 14-31 en el marcador als 13 minuts i Nico Laprovittola s'ha vist obligat a agafar les regnes per evitar el daltabaix.

El base del Reial Madrid anotava des de totes les posicions i suposava un alleugeriment momentani per al malparat atac dels de Sergio Hernández, que xocaven una vegada i una altra amb un mur a la pintura espanyola, encara que es mantenien en el partit per la seva qualitat individual i l'encert de Laprovittola.

La millor notícia per a Espanya a aquestes altures eren el zero punts de Luis Scola i els sis que sumava Campazzo al descans. Les dues principals amenaces sud-americanes semblaven desactivades, encara que Pau Ribas i Ricky Rubio se n'han anat als vestidors amb tres faltes, l'únic alleugeriment al qual ha pogut agafar-se l'Argentina.

Com que la defensa li funcionava com davant Itàlia i Sèrbia, Espanya gaudia sobre el parquet del Wukesong Sport Center, mentre que l'Argentina no trobava el seu joc i, òrfena de Scola i sense rebot (15-26), passava els seus pitjors minuts del campionat (31-43, min 20).

El tercer quart ha començat com ha acabat l'anterior, amb Scola fora i Espanya creixent en el seu bàsquet i les seves possibilitats de triomf.

Marc Gasol taponava darrere per partida doble i Ricky Rubio feia lluir-se als seus companys amb assistències marca de la casa. També anotava i un 2+1 seu ha pujat el màxim avantatge fins aleshores (33-55 min 25).

En veure's contra les cordes, l'Argentina s'ha servit de raça. Dos ràpids triples de Gabriel Deck i Campazzo no han agradat a Scariolo, que ha cridat els seus a capítol, conscient que si es ficaven de ple en el partit, el títol podria perillar.

Finalment, Luis Scola, que portava una mitjana de 19,3 punts per partit en el torneig, ha pogut estrenar el seu marcador amb un parell de trets lliures. Havien passat 27 minuts i les diferències seguien rondant la vintena.

Als deu minuts finals s'ha arribat amb el xoc gairebé encarrilat per a Espanya i els argentins a la recerca d'un miracle (49-66, min 30).

L'últim quart ha començat en la línia dels tres primers, cosa que no variava el panorama al pavelló pequinès, fins que, amb gairebé tot perdut, l'Argentina ha pressionat en defensa i ha aconseguit posar-se a dotze punts amb set minuts pel davant.

La batalla ha començat a guanyar l'emoció de la qual havia mancat fins aleshores. L'Argentina no donava el seu braç a tòrcer i, a falta d'Scola, ha fet servir Laprovittola, Deck i Campazzo per reactivar-se.

Llull, amb un 2+1 i Juancho Hernangómez amb un triple han insuflat oxigen a Espanya coincidint amb la primera cistella en joc de Luis Scola, a 5.37 del final del partit.

Espanya no se'n refiava, conscient del rival que tenia davant, que aprofitava qualsevol petita badada per seguir copejant amb la fe que el caracteritza, encara que el temps jugava en contra seu.

La selecció de Scariolo s'ha dedicat a moure la bola amb criteri per segellar un triomf que pocs imaginaven. Se'n va anar de Pequín invicta i amb el seu segon Mundial a la butxaca. La nova generació ha sabut tornar a Espanya al cim del bàsquet tretze anys després.

75 - Argentina (14+17+16+28): Facundo Campazzo (11), Nicolás Brussino (8), Patricio Garino (-), Marcos Delía (2) i Luis Scola (8) - quintet inicial -, Tayavek Gallizzi (-), Nico Laprovittola (17), Gabriel Deck (24), Luca Vildoza (2) i Màxim Fjellerup (-) i Agustín Caffaro (-) i Redivo (3).

95 - Espanya (23+20+23+29): Ricky Rubio (20), Rudy Fernández (11), Juancho Hernangómez (11), Pierre Oriola (6) i Marc Gasol (14) -cinc titulars-, Pau Ribas (5), Víctor Claver (2), Willy Hernangómez (11) i Sergio Llull (15), Rabaseda (-), Colom (-) i Beiran (-).

Àrbitres: Cristiano Maranho (BRA), Yohan Rosso (FRA) i Steven Anderson (USA). Han eliminat per faltes Pau Ribas i Juancho Hernangómez per Espanya i Nico Brussino per l'Argentina.

Incidències: Final del Mundial de la Xina disputada al Wukasong Sports Center de Pequín davant d'uns 18.000 espectadors que han omplert el recinte. Ha assistit al partit el ministre espanyol de Cultura i Esport, José Guirao