La novena edició de la marxa cicloturista en homenatge a Xavi Tondo tindrà lloc el diumenge 22 de setembre a Sant Joan les Fonts. Abans, el dissabte dia 21 de setembre, tindrà lloc la vuitena cursa infantil Tondo Kids. Els dos esdeveniments estan dedicats a Xavi Tondo, el ciclista professional que va morir el maig del 2011. Tondo va morir amb 33 anys en el millor moment de la seva carrera professional. En el seu palmarès figuren victòries a la Volta a Portugal, el trofeu Joaquim Agostinho, la Volta a Castella i Lleó, un sisè lloc a la Vuelta i ètapes a la Volta a Catalunya i la París-Niça.

Les activitats començaran el dissabte, dia 21, a la tarda al circuit de Cisteller. Es tracta d'un circuit urbà de 900 metres, en el qual competiran nens i nenes d'edats compreses entre els 5 i els 12 anys. Les proves són puntuables per la Copa Catalunya. Les inscripcions s'obriran a les 16 hores a la mateixa sortida de la cursa.

El diumenge a les 9 del matí tindrà lloc la IX Marxa 100% Tondo. Es tracta de seguir les rutes que feia servir Xavier Tondo en els seus entrenaments. Hi ha 2 recorreguts. El més curt té 68 quilòmetres amb 900 metres de desnivell. La dificultat més important és el port del volcà de Santa Margarida, al terme de Santa Pau. El més llarg té 120 quilòmetres i consta d'un recorregut que contempla el port de Santa Margarida i una ruta que a través de la Vall del Bac arriba fins a Sant Pau de Segúries. En aquesta part, hi ha la dificultat del port dels Joncars amb rampes de fins al 15%.