El primer clàssic de la temporada entre el Barça i el Madrid, previst per al dia 26 d'octubre a les 13 hores al Camp Nou, es quedarà en suspens fins dimecres vinent, dia en el qual es reunirà el Comitè de Competició de la Federació Espanyol, que decidirà si finalment es juga, se suspèn o es permuta l'ordre del duel i es trasllada el partit a l'estadi Santiago Bernabéu.

Els incidents esdevinguts en les últimes hores als carrers de Barcelona i l'atmosfera que es respira a la ciutat després de la sentència del «procés», així com la convocatòria d'una manifestació unitària del sobiranisme per a aquest dia, han provocat que La Lliga hagi demanat formalment a la Federació que el Clàssic alteri el seu ordre i que sigui el Reial Madrid qui organitzi el partit de la primera volta al Bernabéu, per evitar possibles disturbis, abans, durant i després. «Causes de força major», va explicar textualment La Lliga.

El Comitè, format per Carmen González, presidenta; Pablo Mayo i Lucas Osorio -vocals- més el jutge de Competició suplent, Alberto Peláez, estudiaran el cas. Tots dos clubs tenen fins dilluns per presentar al·legacions, si bé la Federació entén la urgència de l'assumpte i podria fallar fins i tot abans de dimecres, dia de la setmana habitual per organitzar les seves reunions.

I en aquest context, què diuen els clubs? El Reial Madrid rebutja el possible canvi en l'ordre dels partits i que el de la primera volta es disputi a l'estadi Santiago Bernabéu. Fonts del club van explicar ahir que seria «adulterar la competició». El vestuari, per la seva banda, no té cap problema a acudir el dissabte 26 a disputar el partit al Camp Nou. El Madrid, però, sí que no posaria entrebancs a un possible ajornament del partit.

El Barcelona, mentrestant, no es va pronunciar tot i que algunes fonts asseguraven que l'entitat blaugrana estaria en contra del canvi d'escenari del primer clàssic de la temporada. Ahir el club es trobava a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona celebrant la Bota d'Or que va rebre Leo Messi. Sí que va treure el cap als mitjans, el president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, per enviar un missatge rotund: «La Federació Catalana de Futbol no suspendrà cap dels 5.000 partits que es juguen aquest cap de setmana a Catalunya».

Just després de rebre la Federació Espanyola la petició de La Lliga de canviar l'ordre dels clàssic, la Comissió Antiviolència va anuciar que el partit «és d'alt risc», circumstància habitual en aquest tipus d'enfrontaments. Dimarts a la nit, el govern espanyol en funcions, es va comprometre en un comunicat a garantir la seguretat a Catalunya davant les protestes que se succeeixen des de fa tres dies als carrers de Barcelona i altres ciutats i va denunciar que són accions «coordinades» per «trencar la convivència».

El Barça va ser un dels clubs que es va pronunciar el passat dia 14 després que el Tribunal Suprem fes pública la sentència condemnatòria als líders del «procés» per sedició, amb penes d'entre 13 i 9 anys de presó. «De la mateixa manera que la presó preventiva no va ajudar a resoldre el conflicte, tampoc ho farà la presó dictada avui, perquè la presó no és la solució. La resolució del conflicte que viu Catalunya passa, exclusivament, pel diàleg polític», va afirmar el club.

Fa dos anys, la junta directiva del conjunt blaugrana va decidir que es jugués a porta tancada el partit davant el Las Palmas, de la setena jornada de la Lliga 2017-2018, que va coincidir amb el referèndum il·legal d'independència celebrat l'1 d'octubre de 2017, per circumstàncies d'«excepcionalita» i davant la negativa de La Lliga a decretar l'ajornament.