Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres a la nit deu persones en el marc dels aldarulls a l'entorn del Camp Nou per desordres públics, llançament d'objectes a la línia policial i atemptat als agents de l'autoritat. També van arrestar una onzena persona pel robatori d'un rellotge de luxe. Els enfrontaments van començar a l'exterior de l'estadi durant la celebració del Clàssic Barça-Madrid i en mig de la convocatòria no violenta de Tsunami Democràtic.

Els Mossos han xifrat en 55 els agents ferits durant els aldarulls, 2 dels quals de caràcter greu i la resta de caràcter lleu. L'últim balanç que ha fet públic de moment el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que recull les actuacions fins a les onze de la nit i que no distingeix entre policies i civils, parla de 46 assistències sanitàries de caràcter lleu, 8 de les quals han requerit trasllat a centre sanitari. A banda, els Mossos han explicat que hi ha hagut nou detencions per desordres públics i atemptats a agents de l'autoritat.

Tot i els temors que havia aixecat la convocatòria de Tsunami Democràtic per aprofitar el ressò del clàssic per reivindicar l'independentisme, el Barça-Madrid es va jugar sense problemes.

La seguretat de l'estadi es va veure àmpliament reforçada i els controls d'accés van ser exhaustius. Abans de l'inici del partit es va desplegar una pancarta a la grada amb el lema «Spain, sit and talk» impulsat per Tsunami, que també havia repartit entre l'afició milers de cartolines blaves amb aquesta inscripció, per formar un mosaic.

La convocatòria prèvia al partit només va reunir unes 5.000 persones i va acabar derivant en greus incidents als voltants del Camp Nou amb el partit en joc i un cop aquest s'havia acabat. Antiavalots dels Mossos d'Esquadra van carregar contra els manifestants a la zona de Travessera de les Corts de Barcelona, quan un grup d'encaputxats va començar a generar aldarulls.

Els manifestants van llançar objectes contundents contra la policia i van tractar de creuar contenidors i fer barricades, i els Mossos van respondre carregant poc abans de les nou de la nit quan el clàssic estava arribant al descans. L'inici de l'altercat es va produir a l'altura de la sortida de vehicles de l'estadi, la número 16, quan els Mossos van tancar les barreres i hi va haver forcejaments per part dels manifestants per evitar-ho i forçar l'accés.

Un doble cordó de Mossos protegia la zona després de la baralla entre ultres dels Boixos Nois i independentistes, i en retirar la línia policial fins a l'accés de vehicles els manifestants van empènyer el cordó i van llançar diversos objectes, de manera que els agents van començar la càrrega.

Els manifestants també van arrencar senyals de trànsit del carrer. Hi va haver almenys 64 ferits i 10 detinguts. Dins de l'estadi no es van produir incidents. A la segona part el partit es va aturar un parell de minuts perquè diverses desenes de pilotes de plàstic grogues van ser llançades per alguns aficionats des de la grada.

Els membres de seguretat de l'estadi van recollir i retirar les que havien arribat al terreny de joc, mentre la transmissió televisiva oferia un pla aeri del Camp Nou per no donar ressò a la protesta, com és habitual per la UEFA. L'acció de protesta va coincidir amb el canvi del blaugrana Nelson Semedo per Arturo Vidal als deu minuts de la segona part.

Després del llançament de les pilotes, bona part de Camp Nou va cantar «Llibertat, presos polítics» mentre milers d'aficionats van tornar a exhibir les pancartes blaves de «Spain, sit and talk (Espanya, seu i parla)», que ja havien mostrat a l'inici del clàssic per reclamar diàleg a l'Estat espanyol.

Tot i que com sempre el club havia preparat un mosaic que cobria tot el Camp Nou amb els colors blaugranes en els dos gols i els de la senyera al lateral i a la zona de tribuna, un segon mosaic, el de «Spain sit and talk», va ser el protagonista. Just abans que comencés el partit i, després que sonés per megafonia l'himne del Barça i lluís el mosaic habitual, una gran quantitat d'aficionats en van desplegar un altre, amb cartolines blaves de la mida d'una bufanda, mentre cridaven el lema creat per Tsunami Democràtic.